Theatervoorstelling gaat argeloosheid van jongeren in het verkeer te lijf

Vorig jaar werden er in Vlaams-Brabant 453 jongeren slachtoffer van een verkeersongeval. Vijf stierven aan hun verwondingen. De provincie Vlaams-Brabant sensibiliseert jongeren over veilig en duurzaam verkeer. Zo steunt ze onder meer de theatervoorstelling ‘Fractie van een seconde’ over verkeersveiligheid. Tot 11 oktober zijn er twaalf voorstellingen in Vlaams-Brabant gepland. 

Te veel ongevallen met jongeren

In 2018 gebeurden 453 ongevallen met lichamelijk letsel in Vlaams-Brabant waarvan 5 met dodelijke afloop en 44 ernstige verkeersongevallen (minstens één zwaargewonde of dode) in de leeftijdscategorie tussen 12 en 18 jaar.
Jongeren vertonen nog al te vaak hoger risicogedrag en scoren nog steeds te hoog in de groep verkeersslachtoffers, als kwetsbare voetganger, fietser, bromfietser, automobilist of passagier. 

‘Daarom is ons verkeersbeleid erop gericht om jongeren te sensibilseren opdat ze zich veilig, duurzaam en alert zouden verplaatsen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Zo bieden we onder meer verkeerseducatieve voorstellingen aan voor lager en secundair onderwijs’. 


12 voorstellingen over verkeersveiligheid voor 2.278 leerlingen

Van 12 september tot 11 oktober biedt de provincie Vlaams-Brabant biedt twaalf voorstellingen van het theaterstuk ‘Fractie van een seconde’ over verkeersveiligheid aan in de culturelecentra van Aarschot, Roosdaal, Tienen, Vilvoorde, Haacht en Wemmel. 

Deze verkeerseducatieve voorstelling voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs sensibiliseert voor een veilig verkeersgedrag. Negentien Vlaams-Brabantse secundaire scholen vaardigen 2.278 leerlingen en leerkrachten af om de voorstellingen bij te wonen.
 

Fractie van een seconde

In 2003 werd Rudy Claeys het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval. Na een lange revalidatieperiode vertaalde hij die ingrijpende gebeurtenis met MUG-verpleegkundige Stef Vanlee naar het aangrijpend theaterstuk ‘Fractie van een seconde, dat ook de wrange humor niet schuwt. 

Deze theatervoorstelling spreekt jonge mensen direct aan over wat er in het verkeer allemaal fout kan gaan. Vanuit hun ervaringen gaan Rudy Claeys en Stef Vanlee creatief en met veel humor, de argeloosheid van de jongeren in het verkeer te lijf. Doordenkers, zonder het vingertje omhoog, maken jongeren bewust door statistieken een gevoel te geven.
 

Grafiek ongevallen 12-18 jarigen

DOCX - 103 Kb

Overzicht Fractie van een seconde in Vlaams-Brabant

DOCX - 70 Kb

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Erik Asselman

Dienst Maatschappelijke Veiligheid

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be