Terug meer fietsers in 2022

Fietssnelweg Leuven-Brussel blijft populairste route

In 2022 namen de Vlaams-Brabanders terug meer de fiets. Het aantal fietsbewegingen langs de vaste fietstellers is gestegen met 6,86% sinds 2021, goed voor 2.986.501 geregistreerde fietsbewegingen. De populairste fietsroute blijft de fietssnelweg tussen Leuven en Brussel.

De provincie Vlaams-Brabant telde in 2022 op 16 locaties het aantal fietsers. Er kwam een nieuwe vaste teller bij op de fietssnelweg F3 in Zaventem.

“Fijn om te zien dat het aantal fietsverplaatsingen terug gestegen is”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Het uitzonderlijke coronajaar 2020 zorgde voor een piek in het fietsverkeer waardoor de cijfers in 2021 wat lager lagen. Maar met een stijging van 6,86% hebben de Vlaams-Brabanders hun fiets terug gevonden.”

 

Fietssnelweg Leuven-Brussel blijft populairste route

Op het functioneel en recreatief netwerk in Vlaams-Brabant staan 6 vaste tellers. In 2022 werden de meeste fietsers, zo’n 293.815, langs de Demerdijk in Werchter geteld. De andere tellers staan op het jaagpad in Kapelle-Op-Den-Bos, Gooik, Sint-Pieters-Rode, Zaventem en aan het Sven Nys Cycling Center in Baal. Langs deze 6 telpunten werden in totaal 812.429 fietsbewegingen geregistreerd.

De 10 tellers op de fietssnelwegen telden afgelopen jaar 2.174.072 fietsbewegingen. ​
De meeste fietsers werden geteld op de F3 in Wilsele. Hier werden 491.221 fietsers geregistreerd. De populairste route van 2022 blijft dus de F3 fietssnelweg tussen Leuven en Brussel, met een gemiddelde van 1.346 fietsers per dag in Wilsele. Hiermee kent de fietssnelweg een stijging van 166% sinds de eerste tellingen op de route in 2012. De F3 vierde dit jaar zijn 10de verjaardag met mooie fietscijfers.

De F8 staat op de tweede plaats met 347.953 geregistreerde fietsbewegingen in Wijgmaal.

De fietsteller langs de F20 in Ruisbroek
De fietsteller langs de F20 in Ruisbroek

“Meer Vlaams-Brabanders op de fiets krijgen is één van onze speerpunten”, besluit gedeputeerde Tom Dehaene. “Daarom investeren we jaarlijks in fietsinfrastructuur. Dankzij de fietstellers hebben we zicht op het gebruik van deze fietsinfrastructuur en de nood hieraan. “

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Nikki Hemelaers

Dienst mobiliteit, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be