Tekort aan redders blijft een grote zorg voor zwemseizoen

Het recreatieseizoen is gestart en heel wat domeinen en openluchtzwembaden hebben hun deuren geopend. Maar veel Vlaamse zwembaden vinden nog steeds moeilijk redders waardoor zwembaden later of beperkter of in het ergste geval niet open kunnen gaan. Ook de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen ondervinden dit probleem.

De maximumcapaciteit en de veiligheid in en rond een zwembad worden bepaald door de Vlarem- en arbeidswetgeving.

Zo kon het openluchtzwembad van het provinciedomein Halve Maan de afgelopen maand door een gebrek aan voldoende redders niet openen op maandag en dinsdag. ​
Ook in juni zal dit het geval zijn. Want met een capaciteit van 1.600 zwemmers betekent dat constant 4 redders aan het bad. In de praktijk wil dat zeggen meer dan 4 vermits een redder niet de volledige arbeidstijd aan het bad staat.

Ondanks een stevige wervingscampagne, onder meer via de eigen kanalen, de VDAB en de Vlaamse Reddersfederatie, vinden de Vlaams-Brabantse provinciedomeinen te weinig redders om dus alle dagen van de week open te gaan. ​

“Redder is in onze oververhitte arbeidsmarkt een knelpuntberoep”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. “En dat heeft verschillende redenen. Naast de moeilijke uren, veel avond- en weekendwerk, en het imagoprobleem dragen redders ook een grote verantwoordelijkheid. Daar staat geen volwaardige verloning tegenover. Bovendien gaat het in onze domeinen over seizoensarbeid. Er is slechts werkzekerheid voor 5 maanden, waar dat in de binnenzwembaden het volledige jaar is”.

De provincie blijft verder zoeken naar redders en hoopt die, voor de zomermaanden, te vinden bij jobstudenten.
Onder dit voorbehoud zullen de openluchtzwembaden van Diest en Kessel-Lo tijdens juli en augustus alle dagen geopend zijn. Bij het uitvallen van redders zal er steeds naar vervanging worden gezocht, maar is het niet uitgesloten dat de openingstijden ook tijdens de vakantiemaanden zullen moeten worden aangepast.

Een redder aan het werk aan het zwembad van Provinciedomein Kessel-Lo (copyright: Lander Loeckx)
Een redder aan het werk aan het zwembad van Provinciedomein Kessel-Lo (copyright: Lander Loeckx)

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Agnetha Van Pee

Recreatie en provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be