Talentenplatform in Leuven met focus op duaal leren
Op 1 oktober organiseerden de stad Leuven, VDAB, de provincie Vlaams-Brabant, RTC Vlaams-Brabant en Voka-KvK Vlaams-Brabant het derde Talentenplatform in Leuven. Het Talentenplatform bracht regionale onderwijs- en arbeidsmarktspelers samen. De deelnemers zochten samen naar hoe ze de vele openstaande vacatures in de regio ingevuld krijgen. Deze editie lag de focus op duaal leren.
“Ook in Leuven staan we voor enorme uitdagingen op de arbeidsmarkt. Nooit waren er zoveel vacatures voor zo weinig werkzoekenden. Fijn dat we hier in Leuven samen zoeken naar oplossingen voor complexe uitdagingen. Zoals steeds doen we dat samen. We bundelen de krachten om het onderwijsveld en de arbeidsmarkt meer op elkaar af te stemmen” zegt Lalynn Wadera, schepen van onderwijs en economie van de stad Leuven.
Duaal leren
Deze editie van het Talentenplatform belicht duaal leren, een onderwijsvorm waarbij leerlingen een deel van de week les krijgen en de overige dagen praktijkervaring opdoen. Dit systeem biedt leerlingen de mogelijkheid om zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden te verwerven, wat bijdraagt aan een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.
In Vlaams-Brabant studeerden in 2022 zo’n 180 jongeren af binnen een duaal leertraject. Slechts een jaar later is 8,3% van hen nog werkzoekend, wat wijst op een succesvolle overgang van opleiding naar werk in deze regio.
“Dit leertraject, dat officieel van start ging in het schooljaar 2019-2020 heeft als doel om jongeren de juiste competenties en kennis mee te geven die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt. Uit de cijfers van het schoolverlatersrapport kunnen we afleiden dat leerlingen duaal een goede aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt", aldus Niels Jans, Netwerkmanager onderwijs VDAB.
RTC Vlaams-Brabant heeft sinds het schooljaar 2023-2024 de bijzondere opdracht om scholen die duale studierichtingen aanbieden te ondersteunen en de voordelen van duaal leren voor de 3 betrokken partijen (school – leerling – werkplek) te promoten. In dat kader geeft RTC Vlaams-Brabant tijdens het plenair gedeelte van het Talentenplatform toelichting bij ‘wat’ duaal leren is en wat de voorwaarden en voordelen zijn.
In Leuven zijn er maar liefst 41 studierichtingen die een opleiding duaal leren aanbieden, zowel in het secundair onderwijs als in het volwassenenonderwijs. Van logistiek medewerker, automechanieker tot kinderbegeleider.
“In onze Leuvense scholen lopen talloze talenten rond. Via duaal leren willen we hen nog beter voorbereiden op de arbeidsmarkt, door hen zowel op school als op een werkvloer kennis en vaardigheden te laten opdoen”, legt Leuvens schepen van werk Johan Geleyns uit. “Als stad zijn we een verbinder. Via het Talentenplatform leggen we samen met onze partners linken tussen scholen en werkgevers, om samen de vele voordelen van duaal leren vast te pakken. Duaal leren geeft sterke leerlingen de kans om zichzelf uit te dagen op een werkvloer. Door hen tijdens hun schoolopleiding al heel concreet werkervaring te laten opdoen, willen we hen een vliegende start geven op de arbeidsmarkt. Die opportuniteit moeten we breder ingang laten vinden.”
"Voor deze jobs staan er ook heel wat vacatures open. We zien heel wat kansen in het matchen van leerlingen met een Leuvense organisatie of bedrijf al tijdens hun opleiding. Leerlingen leren het bedrijf kennen, kunnen al doende leren – zowel bedrijf als leerling krijgt de gepaste begeleiding in dit traject", vult schepen Wadera aan.
“Vanuit de provincie nemen we een trekkersrol in de organisatie van de Talentenplatformen om meerdere strategische redenen. Allereerst dragen we bij aan de ondersteuning van lokale besturen en de lokale economie, wat essentieel is voor de duurzame groei van onze regio. Daarnaast is onze samenwerkingsovereenkomst met de VDAB een belangrijke pijler in ons beleid om werkgelegenheid te stimuleren, de mismatch op de arbeidsmarkt weg te werken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Tot slot streven we ernaar om de bedrijvigheid in Vlaams-Brabant te beschermen en te bevorderen, zodat onze provincie een aantrekkelijke vestigingsplaats blijft voor innovatieve bedrijven en ondernemers”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.
Programma
Tijdens het Talentenplatform delen werkgevers en leerlingen hun ervaringen met duaal en werkplekleren. Ze krijgen praktische info en leren de Leuvense scholen kennen die deze opleidingen aanbieden. Afsluitend is er een netwerkmoment.
Praktisch
Het Talentenplatform vindt plaats op dinsdag 1 oktober van 8 tot 11 uur, in Campus Corso - Diestsestraat 253, 3000 Leuven.
Ann Schevenels
Maikel van de Winckel
Frank Ilsbroux