Tafeldruif zoekt teler

Boerenbond en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant leiden startende tafeldruiventelers op

De Vlaams-Brabantse tafeldruif heeft een onovertroffen reputatie. Helaas zijn er sinds begin 21ste eeuw nog maar een tiental beroepstafeldruiventelers actief in de Druivenstreek. Boerenbond en het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zoeken kandidaten om professioneel tafeldruiventeler te worden.

Onberispelijk streekproduct

“In 2008 kreeg de Vlaams-Brabantse tafeldruif de verdiende Europese erkenning beschermde oorsprongsbenaming. In haar onberispelijke kwaliteit herken je de beroepseer van de tafeldruiventeler”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Door de hoge gemiddelde leeftijd blijft het aantal beroepstelers jaar na jaar dalen. Ook opvolging blijft meestal uit.

“De kennis rond de teelttechniek van tafeldruiven staat op het punt te verdwijnen. Dit is zowel een bedreiging voor de tafeldruif als Vlaams-Brabants streekproduct en de aantrekkingskracht van de Druivenstreek”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en streekproducten.

Tafeldruiven in serre Soniën in Overijse ​ (copyright: Koen Liekens)
Tafeldruiven in serre Soniën in Overijse ​ (copyright: Koen Liekens)

Tafeldruif zoekt teler

Nieuwe starters aantrekken is prioriteit nummer één om het voortbestaan van de sector te garanderen. De starterscursus ‘Tafeldruif zoekt teler’ voor professionele tafeldruiventelers heeft een doorlooptijd van één jaar, van augustus 2021 tot augustus 2022, met als startmoment de druivenoogst.

Doorheen het hele jaar wordt iedere maand één les gegeven. Het blijft niet enkel bij theorie. Zo zal gedurende de belangrijkste periodes, zoals snoei, aanbinden, uitkorrelen en oogsten, de praktijk mee gevolgd worden en worden de handen uit de mouwen gestoken om de praktische handelingen onder de knie te krijgen. Professionele tafeldruiventelers geven de kneepjes van het vak door.

 

Inschrijven voor de cursus ‘Tafeldruif zoekt teler’:

https://vormingen.boerenbond.be/vorming/10436/inschrijvingextern

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Vanessa Saenen

External Relations & Sustainability, Arvesta

Rutger Tallieu

Onderzoeker, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be