Taalrugzakjes voor meertalige leerlingen in Asse

Provincie stimuleert Nederlands tijdens schoolvakanties

De gemeente Asse liet, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, taalrugzakjes ontwikkelen voor meertalige leerlingen van basisscholen in Asse. In de rugzak vinden de leerlingen boeken en spelletjes waarmee ze tijdens de kerstvakantie thuis aan de slag gaan om de Nederlandse taal te oefenen. Op die manier verkleint de kans op een ‘taalterugval’.

De zorgcoördinatoren en taalleerkrachten van 7 basisscholen ontwikkelden, samen met de dienst Integratie van de gemeente Asse, 113 taalzakjes voor de meertalige kinderen uit de derde kleuterklas en het eerste leerjaar.

“Tijdens de korte schoolvakanties, zoals de kerstvakantie, worden de taalzakjes mee naar huis gegeven”, zegt Rita De Vos, schepen van integratie Rita in Asse. “Zo kunnen de kinderen hier thuis mee aan de slag, samen met hun gezin. In deze zakjes zitten heel uiteenlopende spelmaterialen en boeken.”

Op 20 december ontvingen leerlingen van GBS Sterk in Asse taalrugzakjes.
Op 20 december ontvingen leerlingen van GBS Sterk in Asse taalrugzakjes.

“De taalrugzakjes bieden zowel de leerlingen als de ouders van de kinderen de kans om Nederlands te oefenen in een comfortabele, vertrouwde context”, vult Kristof Gaublomme, schepen van onderwijs, aan. “Er zijn taalrugzakjes op maat van kleuters en ook voor lagereschoolkinderen. Voldoende oefening, ook buiten de schoolmuren, is cruciaal voor een goede ontwikkeling van het Nederlands.”

“Door het aanbieden van deze extra taalleer- en oefenkansen worden het gebruik en de kennis van het Nederlands door meertalige kinderen gestimuleerd. Op die manier verkleinen ze de kans op een ‘taalterugval’ door vakanties. Daarom investeren we 12.000 euro in dit project”, besluit Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams Beleid.

In deze taalrugzakjes zit materiaal om tijdens de kerstvakantie op een speelse manier Nederlands te oefenen.
In deze taalrugzakjes zit materiaal om tijdens de kerstvakantie op een speelse manier Nederlands te oefenen.

Eén op vier leerlingen in basisonderwijs spreekt thuis geen Nederlands

Een op de vier leerlingen in het basisonderwijs in Vlaams-Brabant heeft een andere thuistaal dan het Nederlands. Het is een opvallende vaststelling als het over onze taal gaat. Wat speelt zich af achter de cijfers? Hoe is het met het Nederlands gesteld in een steeds internationaler wordende maatschappij?

Je vindt een antwoord op deze en andere vragen in het digitale dossier over anderstaligheid dat door de provincie Vlaams-Brabant werd samengesteld: www.vlaamsbrabant.be/anderstaligheid

 

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Rita De Vos

Schepen van integratie, Gemeente Asse

Kristof Gaublomme

Schepen van onderwijs, Gemeente Asse

Peter Biondi

Vlaams karakter, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be