Sven Nys Cycling Center blaast 5 kaarsjes uit en viert dat met zomer vol activiteiten en streetart

Exact vijf jaar geleden opende het Sven Nys Cycling Center haar deuren. Sindsdien vonden meer dan 500.000 bezoekers uit binnen- en buitenland de weg naar dit belevingscentrum. Deze verjaardag wordt gevierd met een hele reeks activiteiten en een streetart van Puncheur.

“De totaalbeleving van fietsen, wandelen, wielercultuur, gastronomie en activiteiten voor jong en oud slaat duidelijk aan”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “In het Sven Nys Cycling Center valt altijd wat te beleven. Bezoekers loven de site omwille van de prachtige ligging en uitzicht, de vrije toegankelijkheid en gratis fietsparcours, de warme ontvangst en vele mogelijkheden voor zowel fietsers, wandelaars als genieters. Het belevingscentrum is dan ook een goede uitvalsbasis om dat bekoorlijke Hageland te gaan ontdekken”, glundert Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme.

Het Sven Nys Cycling Center, dat is ‘heilige grond’ voor elke cyclocross fan. Hier racete kleine Sven Nys over zijn eerste bergen. Later daagde hij zijn zoon Thibau uit om hetzelfde te doen. Elk jaar op nieuwjaarsdag treft het kruim van de cyclocrosswereld elkaar hier tijdens de Grote Prijs Sven Nys.

Cyclocross-parcours op de Balenberg (copyright: Lander Loeckx)
Cyclocross-parcours op de Balenberg (copyright: Lander Loeckx)

“De rest van het jaar is de bezoeker kampioen in het Sven Nys Cycling Center. Of men nu een doorwinterde Flandrien is, een cyclocrossliefhebber of een bezoeker die de regio wil verkennen, iedereen is welkom in Baal. Het belevingscentrum is de spil van de site. Men komt er alles te weten over veldrijden, maar ook over mountainbike, trial, bmx en gravel. Wie graag zelf op de fiets springt, kan genieten van de vele gratis parcours op de flanken. We bieden ook initiaties veldrijden en mountainbike aan. Nadien komt men op krachten in het Eetcafé Velo, met een mooi uitzicht over de Balenberg en de streek. We kunnen echt wel zeggen dat het Sven Nys Cycling Center Tremelo de voorbije jaren op de kaart heeft gezet”, zegt Bert De Wit, burgemeester van Tremelo.

“Als kind kwam ik hier al kunstjes uithalen met mijn fiets. En tijdens mijn cyclocrosscarrière droomde ik van een centrum waar ik mijn liefde voor de sport kon delen, liefst op de Balenberg", zegt ambassadeur Sven Nys. “Als ik dan nu elke keer opnieuw zie hoeveel plezier mensen hier hebben, van jong tot oud, dan ben ik enorm trots dat ik mijn schouders hier mee heb onder gezet.”

In samenwerking met Bob Verbeeck, de gemeente Tremelo en de provincie Vlaams-Brabant, en met steun van Toerisme Vlaanderen en Sport Vlaanderen, kon deze droom verwezenlijkt worden.

“In de nadagen van Svens carrière zaten we op een middag samen op restaurant en bedachten we het zotte idee voor een offroad centrum. Tussen de lunch en het diner hebben we Balenberg gekocht. Nadien kregen we de steun en hulp van de provincie en de gemeente om het Sven Nys Cycling Center te creëren. We zijn nog steeds heel trots op dit initiatief waar mensen zich gratis kunnen uitleven op de fiets, of het nu de vele dagelijkse bezoekers zijn of de honderden kinderen die jaarlijks deelnemen aan de initiaties van de Sven Nys Academy. Met Sven als ambassadeur is ‘Balenberg’ dè fiets-hotspot van Vlaams-Brabant geworden en past het center ook helemaal in het Golazo-aanbod.”

Street art van Puncheur als verjaardagscadeau voor 5 jaar Sven Nys Cycling Center in Baal
Street art van Puncheur als verjaardagscadeau voor 5 jaar Sven Nys Cycling Center in Baal

Verjaardag vieren met streetart en activiteiten

Bij een verjaardag hoort een cadeau. Het Sven Nys Cycling Center koos voor een cadeau waar de bezoekers nog lange tijd van zullen kunnen genieten. Een unieke schildering van de hand van Puncheur siert vanaf vandaag namelijk het belevingscentrum.

Om de vijfde verjaardag te vieren valt er deze zomer bovendien veel te beleven op de flanken van de Balenberg.

Een greep uit het aanbod:

 • Schatten van Vlieg: doorlopend - ​ nieuwe gezinszoektocht
  Wrijf het zand uit je ogen, baan je een weg langs alle geheime plekjes van de Balenberg en ga samen met vlieg op zoek naar de cijfercode. Misschien zit er een aanwijzing in de trofeeënkast van Sven Nys? Of in de mouw van zijn kampioenentrui? Of – wie weet – aan de finishlijn van het veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys. Rep je naar het Sven Nys Cycling Center voor een spannende schattenjacht!
 • Ontdek het belevingscentrum en de Balenberg met gids: Open rondleiding - iedere zondag om 15 uur - duur ongeveer 1,5 uur
  Volg onze gidsen in het spoor van Sven en Thibau en ontdek alles over offroad fietsen. We starten in het belevingscentrum met leuke anekdotes en een interactieve rondleiding. Daarna verkennen we het terrein en de verschillende buitenparcours tijdens een korte wandeling rond het center. Gids gratis, enkel inkomtarief belevingscentrum te betalen.
 • Geo-cache: Vind jij de 4 caches op de Balenberg? Dan ontdek je de tip voor de bonus-cache! Geo-cache is vrij en gratis. Ontdek er alles over via www.geochaching.com
 • After Work Rides: vrijdag 6 en 20 augustus – 17.30 uur
  Ontdek het Hageland tijdens een leuke afterwork ride! We fietsen in kleine groepjes een heuvelend parcours van 50 à 60 km. Meer info over de afterwork rides op visit-tremelo.be en www.facebook.be/sncc ​
 • Grit! Gravel Fest: zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus
  Grit! Gravel Fest is er voor iedereen die de gravelwegen en onverharde paden in het Hageland wil ontdekken. We bieden iedereen de kans op een ongedwongen manier te proeven van deze ​ vernieuwende tak van de wielersport. Ook als je niet over een gravelbike beschikt, kan je deelnemen met een mountainbike of cyclocrossfiets. De focus van Yuzzu Gravel Series ligt op avontuur, vrijheid en plezier. https://www.belgiangravelseries.be/nl
 • Boomklimmen op zaterdag 8 augustus
  Kom zaterdag 8 augustus 2021 boomklimmen aan het Sven Nys Cycling Center. ​
  We hebben enkele hoge bomen uit - gerust met klimgrepen en routes uitgezet tot 10 meter hoog. Ideaal voor een stevige klim - sessie in gezonde boslucht. R
  eservering verplicht, mogelijk vanaf midden juli via www.bosk.be
 • ROB-vertelling: dinsdag 10 augustus - Bas Birker
  Geniet van een gratis voorstelling van stand-up comediant Bas Birker op de flank van de Balenberg. Vanaf 19 uur is iedereen welkom. Breng wel je eigen stoeltje mee of zet je met een dekentje op het gras en kom bij voorkeur met de fiets. De voorstelling start om 20 uur en duurt ongeveer een uur. ​ De voorstelling vindt plaats in open lucht.
 • Open-Fietsbieb: zaterdag 24 juli en 28 augustus
  Ken jij onze nieuwe Fietsbieb al? Hier leen je een kinderfietsje voor maar 20 euro per jaar. Kom gerust eens langs om te ontdekken hoe de Fietsbieb werkt en hoe je goedkoop een kinderfiets op maat van jouw kleine coureur kan uitlenen.
 • WK-roadshow: woensdag 25 augustus
  Wie zich het eerst over de finishlijn in Leuven trapt en de nieuwe wereldkampioen wielrennen wordt weten we op 25 en 26 september. Maar voor het zover is, doorkruist een andere karavaan onze provincie. De WK Roadshow dompelt je onder in de wereld van strakke koerstenues, geschoren benen en wereldkampioenen. En op 25 augustus staat die WK-Roadshow op de Balenberg!.
  In de Koersbus herbeleef je de hoogtepunten van 100 jaar WK wielrennen. Een tof museum op wielen. In de Mobiele Activatie Unit trap je je eigen WK-parcours op een virtual bike of beklim je tegen de tijd een iconische helling. Zet de beste tijd neer en win een prijs. Je krijgt hier ook een blik op de toekomst. Hoe ziet de koersfiets van morgen eruit? Welke materialen zorgen voor een revolutie in de wielersport? Kinderen wagen zich buiten aan het fietsbehendigheidsparcours voor kampioenen. En je kan ook een ruim gamma van aangepaste fietsen uitproberen, op maat van G-sporters. ​
 • Stoere bossporten op zaterdag 28 augustus
  Een hele dag vol avontuur: boomklimmen, bxm'en, boogschieten en een waterachtige verrassingsactiviteit. ​
  Reservering verplicht, mogelijk vanaf midden juli via www.bosk.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bert De Wit

Burgemeester, Gemeente Tremelo

Gert Van Goolen

Communicatie, NV Balenberg/Golazo

Sarah Vaes

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Pieter Geens

Coördinator Sven Nys Cycling Center, Gemeente Tremelo

Nadia Gijsemans

Communicatie, Gemeente Tremelo

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be