Succesvolle restauratie van historische kiosk op de markt van Zichem

De provincie Vlaams-Brabant, de stad Scherpenheuvel-Zichem en Regionaal Landschap Noord-Hageland herstelden de kiosk op de Markt van Zichem. Het paviljoen dateert van 1936 en was na jaren in weer en wind aangetast. Een restauratie drong zich op.


“De kiosk maakt onlosmakelijk deel uit van het centrale marktplein in Zichem. We doen er alles aan om dit waardevol historisch erfgoed in stand te houden en te bewaren. De firma Janssens uit Westmeerbeek, die de kiosk bouwde, stond bekend om haar cementrustiek, een stijl die populair bleef tot de jaren ‘60. Tussen 1997 en 2015 voerde Atelier Tratteggio jaarlijks kleinere herstellingen uit in opdracht van de stad. Maar recent begonnen de cementrustieke balustrade en andere elementen opnieuw te vervallen, waardoor een grondigere restauratie noodzakelijk werd”, zegt Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem.

De historische kiosk maakt onlosmakelijk deel uit van het marktplein van Zichem.© RLNH – Stefan Smets.
De historische kiosk maakt onlosmakelijk deel uit van het marktplein van Zichem.© RLNH – Stefan Smets.

Om de restauratie deels te bekostigen, maakte Regionaal Landschap Noord-Hageland via een 360°-erfgoedproject gebruik van provinciale subsidies.

“‘360°-erfgoed’ heeft als doel niet-beschermd klein historisch erfgoed te herstellen. In het geval van de kiosk kozen we ervoor om de belangrijkste gebreken te herstellen. Monumentenwacht Vlaams-Brabant was nauw betrokken bij het project en gaf deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

De provincie, de stad en het Regionaal Landschap sloegen de handen in elkaar om de kiosk te restaureren. © RLNH – Stefan Smets
De provincie, de stad en het Regionaal Landschap sloegen de handen in elkaar om de kiosk te restaureren. © RLNH – Stefan Smets

De restauratieploeg schilderde de deur, diefijzers en afvoerbuizen, en herstelde het betonnen dak en de overgang tussen vloer en trap. Het belangrijkste werk was het herstel van de beschadigde cementrustiek.

“De restauratie van de cementrustieke balustrade is een delicaat proces. Maar het resultaat mag gezien worden”, zegt Yves Beken, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland. “De restaurateurs bootsten de houtstructuur in het cement na en verfden de nieuwe delen met de juiste schakeringen. Dankzij deze zorgvuldige en gedetailleerde werkzaamheden is de kiosk in ere hersteld.”

De restaurateurs bootsten de houtstructuur in het cement na en verfden de nieuwe delen met de juiste schakeringen.
De restaurateurs bootsten de houtstructuur in het cement na en verfden de nieuwe delen met de juiste schakeringen.

Het totaalbedrag van de restauratie bedroeg 11768,31 euro waarvan de provincie Vlaams-Brabant 8.237,82 euro betaalde. De stad Scherpenheuvel-Zichem betaalde de rest van de kost, zijnde 3.530,49 euro.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Staes

Regionaal Landschap Noord-Hageland

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be