Succesvolle Leeshelden nu in twintig gemeenten
Vlaamse overheid gelooft in Vlaams-Brabants project en financiert uitbreiding "Leeshelden"
Vorig schooljaar hielpen vrijwilligers van de bibiotheek van Sint-Pieters-Leeuw (met de steun van de provincie) kinderen uit de lagere school om hun leerachterstand in te halen. De provincie wil dit succesvolle intiatief nu uitbreiden naar 20 andere gemeenten in Vlaams-Brabant. De Vlaamse overheid doet een duit in het zakje met bijna een kwart miljoen euro projectsubsidie.
De Provincie Vlaams-Brabant ontvangt 237.426,82 euro subsidie van het departement Onderwijs en Vorming in het kader van de open oproep ‘Lezen op School’. Voor het eerste schooljaar 2020-2021 werd alvast een subsidie van 118.713,41 euro toegekend. Normaal gezien volgt de rest van het bedrag voor schooljaar 2021-2022. Met dat geld gaan de provincie, vzw de Rand, vzw De Horizon en Regiobibliotheek Pajottenland & Zennevallei het project ‘Leeshelden’ uitbreiden en inhoudelijk versterken.
Minister van Onderwijs Ben Weyts:
De kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Goed en graag lezen helpt kinderen met álles. Ze hebben goede leesvaardigheden ook nodig om bijvoorbeeld vraagstukken op te lossen of om kaarten te lezen. Zeker in de Vlaamse Rand zetten we hier sterk op in.
Leeshelden schooljaar 2019-2020
Het project ‘Leeshelden’ werd vorig jaar opgestart door de bibliotheek van Sint-Pieters-Leeuw en kreeg toen een subsidie van 6.380 euro van de provincie.
Gedeputeerde Bart Nevens:
Het project Leeshelden past binnen onze ambities rond taalstimulering Nederlands. Zeker in de Vlaamse Rand is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen in hun schoolcarrière. Onderzoek wijst bovendien uit dat ze daar later ook hun voordeel mee doen op de arbeidsmarkt.
Elke week, gedurende twee periodes per schooljaar, gingen vrijwilligers in de bibliotheek aan de slag met leerlingen met een leesachterstand. De deelnemers waren 15 leerlingen uit het tweede en derde leerjaar. Zij werden door de zorgcoördinatoren van de lagere scholen in Sint-Pieters-Leeuw aangebracht. De vrijwilligers en deelnemers lazen in drie niveaugroepjes samen tweemaal 10 weken lang, 1 uur per week. Tijdens deze 10 weken lazen ze 3 boeken en oefenden ze zo op technisch lezen. Aansluitend vond er een ontspannend knutsel-of spelmoment plaats.
Uitbreiding naar twintig gemeenten
Door dit succesvolle project uit te breiden naar 20 Vlaams-Brabantse gemeenten en inhoudelijk te versterken via de ontwikkeling van ondersteunende materialen, wil het partnerschap leesstimulerende activiteiten opzetten voor kinderen uit het 2de en 3de leerjaar van het lager onderwijs om hun leesachterstand te verkleinen en hun leesmotivatie te vergroten.
Gedeputeerde Bart Nevens:
Het partnerschap breidt het bestaande project in het eerste schooljaar uit naar 10 gemeenten in de regio Pajottenland & Zennevallei en in het tweede schooljaar naar 10 andere gemeenten in Vlaams-Brabant. Voor de leesgroepjes ontwikkelen we een kwalitatief en motiverend leesprogramma. Aansluitend gaan we lessenpakketten voor de betrokken scholen uitwerken. Om het project gemakkelijk overdraagbaar te maken naar andere gemeenten ontwerpen we een draaiboek en stofferen we de bestaande website verder.
Door samen met de bibliotheken een ondersteuningsaanbod voor de scholen te organiseren, wil het partnerschap de gemeentelijke samenwerking tussen lagere scholen en bibliotheken versterken.