Street art eert Eddy Merckx in geboortedorp Kiezegem

Toerisme Vlaams-Brabant vereeuwigt liefde voor de koers met 10 muurschilderingen

 

Vlaams-Brabant heeft heel wat wielerhelden, zoals Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel, voortgebracht. Zij werden groot op Vlaams-Brabantse bodem en zorgden er voor dat deze regio de koers in haar hart draagt. Bovendien komen steeds meer fietsers de provincie met hun race- of gravelfiets verkennen. Om de beleving langs de sportieve fietsroutes te verhogen, laat Toerisme Vlaams-Brabant via het project ‘Jong Koersgeweld’ 10 street art kunstwerken aanbrengen. Het eerste werk is een eerbetoon aan Eddy Merckx en werd gerealiseerd op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem.

 

“We weten allemaal dat de wielerliefde heel groot is in Vlaanderen. En zeker ook in Vlaams-Brabant,” zegt de Vlaamse minister van toerisme. “Daarom creëren we hier in de vorm van street art extra beleving op de sportieve fietsroutes. Wielerliefhebbers en toeristen uit binnen- en buitenland zullen er volledig ondergedompeld worden in onze fietscultuur, een echte troef voor ons Vlaams toeristisch landschap.”

De street art kunstwerken worden gerealiseerd door Treepack. Dit collectief, gespecialiseerd in de transformatie van de publieke ruimte via toegankelijke en inspirerende kunst, doet hiervoor beroep op artiesten uit binnen- en buitenland.

Op 8 maart werd een muurschildering van Eddy Merckx ingehuldigd in Kiezegem.
Op 8 maart werd een muurschildering van Eddy Merckx ingehuldigd in Kiezegem.

Eddy Merckx vereeuwigd in zijn geboortedorp

Het eerste werk dat onthuld werd, is een eerbetoon aan de grootste wielrenner aller tijden: Eddy Merckx. De street art van Eddy Merckx is te bewonderen op de gevel van Café ’t Klein Verlet in zijn geboortedorp Kiezegem, waar ook het monument Eddy Merckx staat. Deze locatie ligt zowel op de Eddy Merckx Cycling Route als de Sven Nys Cycling Route. ​ ​

“Vlaams-Brabant is de meest veelzijdige bestemming van Vlaanderen voor wielerliefhebbers”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Deze muurschilderingen zorgen er voor dat niet enkel de fervente wielertoeristen maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer die eigen is aan onze regio. Vlaams-Brabant is bovendien ook de perfecte streek om een bezoek af te ronden met een heerlijk streekgerecht of plaatselijk gebrouwen bier.”

De muurschilderingen verhogen de beleving langs de sportieve fietsroutes.
De muurschilderingen verhogen de beleving langs de sportieve fietsroutes.

Ook Elke van Edom, eigenaar van Café ’t Klein Verlet in Kiezegem, is blij met de nieuwe muurschildering. “Eddy Merckx blijft na al die jaren enorm populair. Het valt ons op dat er fans van over de hele wereld naar zijn geboortedorp komen. Zo kwamen er recent nog fans uit Mexico langs”, vertelt ze. “Deze muurschildering is voor de vele fans en fietsers die hier langskomen zeker een meerwaarde. En alle bezoekers en fietsers zijn uiteraard welkom om in Café ’t Klein Verlet op krachten te komen.”

Eddy Merckx zelf is vereerd met de muurschildering. ​
“Het is bijzonder fijn om te zien dat mijn carrière zo veel jaren later nog tot te verbeelding spreekt”, zegt Eddy Merckx. “Wie weet inspireert dit werk jonge fietsers en kunnen die hun talent ontdekken en verder laten groeien op de vele Vlaams-Brabantse cycling routes.”

Wielerlegende Eddy Merckx is vereerd met de street art in zijn geboortedorp.
Wielerlegende Eddy Merckx is vereerd met de street art in zijn geboortedorp.

10 muurschilderingen verhogen beleving langs sportieve fietsroutes

De komende 4 weken worden op de volgende locaties nog muurschilderingen in het thema koers gerealiseerd:

  • R.EV 1703 cycling route aan Café Meyts-Pollé, Zwarte Molenstraat 24 in Pepingen
  • De Brabantse Pijl cycling route & EK Gravel route op elektriciteitscabine naast de kerk in Korbeek-Dijle
  • Flandrienlus WK 2021 op Fluvius-cabine, Nijvelsebaan in Overijse
  • Dwars door het Hageland gravelroute in tunnel Kluisbergstraat in Diest
  • Cornet gravelroute aan brouwerij Palm, Steenhuffeldorp 3 in Londerzeel
  • Sven Nys cycling route aan Hellegattunnel in Holsbeek

Later dit jaar zullen er ook nog muurschilderingen gerealiseerd worden langs de Geuze gravelroute, de Pallox gravelroute en de WK gravelroute.

De muurschilderingen kaderen in het project ‘Jong Koersgeweld’, gerealiseerd met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be