Stop zwerfvuil langs waterlopen

Start provinciale campagne

De provincie Vlaams-Brabant lanceert tijdens de Vlaamse Waterdagen een campagne tegen sluikstorten en zwerfvuil langs de waterlopen. Samen met de gemeenten en Mooimakers zet ze via een gerichte aanpak in op sensibilisatie, communicatie, opvolging en handhaving.


Om het belang van water in de kijker te zetten, werkte de provincie Vlaams-Brabant tijdens de Vlaamse Waterdagen, gecoördineerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), mee aan verschillende acties en activiteiten.

“De Vlaamse Waterdagen zijn een mooie aangelegenheid om onze inspanningen voor water onder de aandacht te brengen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Want als provincie zijn we dag in dag uit in de weer voor ons water”.

De provincie Vlaams-Brabant start een campagne tegen sluikstorten langs waterlopen
De provincie Vlaams-Brabant start een campagne tegen sluikstorten langs waterlopen


Stop zwerfvuil langs waterlopen

“Bij het onderhoud van onze waterlopen botsen we regelmatig op zwerfvuil. Dat is enorm storend voor de omwonenden, de natuur en onze medewerkers”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “Daarom starten we een sensibiliseringscampagne tegen dit sluikstorten. De start van deze gegidste wandeling in het Webbekoms Broek is dan ook een mooie gelegenheid om deze problematiek onder de aandacht te brengen. Want ook hier moet zwerfvuil opgeruimd worden telkens het wachtbekken na hoogwater terug leegloopt.

Zwerfvuil is slecht voor mens en milieu
Zwerfvuil is slecht voor mens en milieu

De provincie Vlaams-Brabant gaat hiervoor samenwerken met de gemeenten en Mooimakers. Samen gaan ze het zwerfvuil in en langs waterlopen gericht aanpakken, met aandacht voor brede sensibilisatie, communicatie en opvolging.

De provincie gaat daarbij ook meer inzetten op handhaving. Ze stelde al 4 toezichthouders aan die gepast kunnen optreden bij sluikstort in en langs waterlopen. Ook overtredingen binnen de vijfmeterzone worden aangepakt. Materialen die er achtergelaten worden horen daar niet thuis, want ze kunnen de oevers beschadigen, hinderen de vrije doorgang voor onderhoud, en kunnen in de waterloop terechtkomen. Het gevolg hiervan is vervuiling van het milieu en een hogere factuur voor de opruimingskosten of de herstellingswerken.

Sensibiliseren op plaatsen waar gestort wordt is een aandachtspunt van de campagne
Sensibiliseren op plaatsen waar gestort wordt is een aandachtspunt van de campagne

“Via flyers waarop we vaststellingen van overtredingen aanduiden, manen we overtreders aan binnen een vastgestelde termijn actie te ondernemen. Zo spelen we kort op de bal en volgen we strikt op”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Peter Maris

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be