Sterkste stijging tewerkstelling horeca in Vlaams-Brabant

Toerisme Vlaams-Brabant analyseerde de tewerkstellingscijfers van de voorbije jaren. Zowel het aantal zelfstandigen in de horeca als het aantal loontrekkenden in de toeristische sector zijn fors gestegen. De investeringen in toerisme van de regio’s zorgen voor een goede tewerkstelling in Vlaams-Brabant

Horeca belangrijke bron van tewerkstelling

Uit de cijfers van het RSVZ blijkt dat het aantal zelfstandigen in de Vlaams-Brabantse horecasector sinds 2010 met 13% is gestegen. De stijging is er zowel in de Groene Gordel (+ 11,4%) als in het Hageland (+ 12,5%). Het aantal zelfstandigen in de horeca stijgt zelfs sneller dan het gemiddelde van de andere toeristische regio’s in Vlaanderen (+9%).

‘In de brede toeristische sector werken in Vlaams-Brabant zo’n 33.000 mensen. Toerisme wordt soms onderschat, maar het is een belangrijk deel van de economie en een belangrijke werkgever in Vlaams-Brabant, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Tewerkstelling in horeca en toerisme is dus niet gering en het biedt bovendien ook kansen aan jongeren, 1 op 4 in de horeca is jonger dan 25 jaar, maar ook aan anderstaligen en laaggeschoolden.


Toerisme Vlaams-Brabant ondersteunt de horeca

Toerisme Vlaams-Brabant doet heel wat inspanningen om de horeca te promoten. Zo is er een jaarlijkse biermaand om de Vlaams-Brabantse bieren en biercafé’s in de kijker te zetten. Ook worden thematische campagnes opgezet om dag- en verblijfstoeristen naar het Hageland en de Groene Gordel te trekken. Ook de vele wandel- en fietstoeristen stoppen graag even in de horeca op en langs de netwerken.
Specifiek naar logiesuitbatingen toe heeft Toerisme Vlaams-Brabant een voltijds logiesconsulente die startende en bestaande logiesuitbaters ondersteunt. Ondertussen is het aantal logies toegenomen van 340 in 2011 tot 464 uitbatingen in 2016. Dit komt overeen met een capaciteit van 30.907 bedden en jaarlijks zo’n 2.000.000 overnachtingen.

‘Meer en meer mensen nemen de stap om een logiesuitbating te starten, een goede zaak voor de tewerkstelling’, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.     

Bijlage-CijfersTewerkstellingHoreca.docx

DOCX - 72 Kb

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Kabinet Swinnen,Provincie Vlaams Brabant

Vital Geeraerts

Persmedewerker Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be