Start witloofseizoen en nieuwe Witloofbox

Begin oktober start het nieuwe grondwitloofseizoen. Witloof is een typisch korte keten-product. Heel wat witloofboeren zetten maximaal in op thuisverkoop. Omdat jong geleerd oud gedaan is, lanceert de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe editie van de Witloofbox.

“Witloof is een lekkernij met ‘wortels’ in onze provincie”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “De legende wil dat witloof toevallig werd ontdekt tijdens de Belgische revolutie in een kelder waar chicoreiwortels onder een laagje zand lagen. De groente werd een instant succes. Ook al omdat er in de wintermaanden niet veel verse groenten voorhanden waren. Het zorgde voor welvaart voor heel wat boeren. Niet voor niets wordt het ons ‘witte goud’ genoemd”.


Ook vandaag de dag is het één van de populairste groenten in ons land. Witloof staat op de vierde plaats van de meest verkochte groenten. Het ‘witte goud’ moet enkel tomaten, wortelen en ajuin laten voorgaan. In de top vijf is het de enige groente waarvan de verkoop licht steeg, namelijk van 2,80 naar 2,82 kilogram per persoon. ​
Japanners mogen dan wel gek zijn op ons witloof, het blijft toch vooral een korte-keten-product. Heel wat witloofboeren zetten maximaal in op thuisverkoop. Dat gebeurt coronaproof. Op sommige plaatsen staan ook witloofautomaten.

In Vlaams-Brabant zijn er op talloze plaatsen thuisverkoop én/of automaten:
• Vertongen Guy en Koen, Oude Dendermondsebaan 62 in Asse
• Vollegrondswitloof Abts – Goovaerts, Oude Geldenaaksebaan 31 in Bierbeek
• Magnus LV, Mollemstraat 15 in Brussegem
• Hoevewinkel Salens – Van Der Elst, Vosseputten 10 in Erps-Kwerps
• Grondwitloof Schoevaerts, Leuvensesteenweg 202 in Kampenhout
• Seizoensmaak Van Buggenhout, Ursene 14 in Londerzeel
• Koeweidehof, Koeweidestraat 25 in Merchtem
• Hoeveverkoop Gille, Terbankstraat 61 in Tildonk (Haacht)
• FV Van Haesendonck, Van Asschevoetweg 10 in Zemst

Meer info en bijkomende telers: www.grondwitloof.be


Coronavirus houdt nieuwe Witloofbox niet tegen

Geen najaar zonder de witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant. Corona houdt Wimmeke W., het ludieke figuurtje dat kinderen wegwijs maakt, niet tegen. Leerlingen uit het kleuter- en lager onderwijs en kinderen uit de buitenschoolse opvang kunnen opnieuw zelf aan de slag met witloofwortels en het witloof zien groeien en proeven. Door het virus is het aantal boxen dit jaar wel beperkt tot 600.


De actie is dit jaar toe aan de elfde editie. Via een handleiding, teeltkit en strip van Wimmeke W. weten de kinderen en de leerkrachten perfect hoe ze te werk moeten gaan om zelf witloof te telen. Zo komen ze te weten hoeveel water de wortels moeten krijgen en bij welke temperatuur ze het best gedijen. Na drie à vier weken zijn de witte kropjes klaar om te oogsten en kunnen ze verwerkt worden in een gerecht. Ideaal om het jaar, net voor de kerstvakantie, feestelijk af te sluiten.
Witloof telen is bovendien een activiteit die perfect coronaproof binnen de schoolmuren kan georganiseerd worden.

Dankzij de actie ontdekten de voorbije tien jaar al meer dan 200.000 Vlaams-Brabantse kinderen de smaak van witloof. ​

“Kinderen hebben meer smaakpapillen en halen daarom vaak hun neus op voor groenten met een bittere smaak, zoals witloof”, legt ze uit. “Dat is jammer want witloof is een typische groente uit de regio en groenten eten is gezond. Gelukkig kan je witloof leren eten. Door zelf met de wortels aan de slag te gaan, ze te zien groeien en oogsten, zijn de kinderen sneller geneigd om ervan te proeven. Wat je zelf teelt, smaakt immers beter”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

De box is gericht op zowel leerlingen uit de kleuter- en basisscholen als kinderen uit de initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang (IBO). De box aanvragen is gratis en kan vanaf maandag 12 oktober. Door corona is het aantal dit jaar wel beperkt tot 600. ​
Ook het aantal verdeelpunten is gehalveerd tot vier. ​
De boxen kan men enkel op woensdag 18 november tussen 13 en 16 uur afhalen in Herent, Merchtem, Pamel (Roosdaal) en Tienen.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/witloofbox

 

Monique Swinnen

Voorzitter, Leader Hageland

Henk Daenen

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be