Start nieuwbouwproject met 16 betaalbare woningen in centrum Bertem

Nieuwe woonmaatschappij voor Oost-Brabant-West heet Woontrots

Op 21 juni startten Vlabinvest, woonmaatschappij Elk Zijn Huis en de gemeente Bertem met de bouw van 16 woningen in het centrum van Bertem. Het gaat om een nieuwbouwproject met woningen voor mensen met een beperkt of gemiddeld inkomen uit de regio. Diezelfde dag werd de nieuwe naam van de woonmaatschappij voor Oost-Brabant-West bekend gemaakt: Woontrots.

 

Betaalbaar wonen in eigen streek

Het nieuwbouwproject ‘Bosstraat’ ligt in het centrum van Bertem, tegenover het gemeentehuis en de basisschool. Het woonproject voorziet in totaal 5 koopwoningen en 11 huurwoningen voor gezinnen met een laag of gemiddeld inkomen die een lokale band hebben met de gemeente.

Het project omvat 16 volledige instapklare woningen met volgende karakteristieken

  • Gesloten en halfopen bebouwing
  • 3 of 4 slaapkamers
  • Tuin met terras
  • Eigen private parkeerplaats
  • Conform de hedendaagse EPB-normering
  • Bewoonbare oppervlaktes vanaf 124m²
  • percelen vanaf 96 m² tot 136m²
  • Architect: Czaar
  • Ontwerper infrastructuur: Quadrant

 

Toekomstbeeld van het nieuwbouwproject 'Bosstraat' in Bertem
Toekomstbeeld van het nieuwbouwproject 'Bosstraat' in Bertem

In 2016 kon Vlabinvest haar voorkooprecht uitoefenen voor de verkoop van twee leegstaande woningen met diepe tuinen in de Bosstraat. Enkele jaren later kon Elk Zijn Huis het aangrenzende onbebouwde perceel in de Weygenstraat verwerven en gingen de partners samen met ontwerpbureau Czaar rond de tafel zitten.

“Door een goede samenwerking tussen de partners zijn beide eigendommen als geheel bekeken. Hierdoor zijn er meer woningen mogelijk dan wanneer de gronden apart zouden ontwikkeld worden. De woningen worden gegroepeerd gebouwd met parkeerclusters voor de wagens, toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers en aandacht voor waterbeheer en groen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen en Vlabinvest. “Het recht van voorkoop is voor de woonmaatschappijen en Vlabinvest een belangrijk instrument in het kader van het woonbeleid om bijkomende sociale woningen te realiseren in Vlaanderen”.

“Een betaalbare woning vinden is voor vele mensen in onze regio niet gemakkelijk”, zegt Marc Morris, schepen van Bertem en ondervoorzitter van Elk Zijn Huis, de voorganger van Woontrots. “Vandaar dat we inzetten op het mogelijk maken van betaalbare woonoplossingen voor kwetsbare doelgroepen via sociale huur, maar ook voor de middeninkomens via Vlabinvest”.

“Wie op zoek is naar een koopwoning in Bertem kan genieten van een fikse korting op de aankoopprijs. De prijzen liggen zo’n 20% lager ten opzichte van de vastgoedmarkt. Bovendien genieten de kopers van een verlaagd btw-tarief van 6% waardoor ze betaalbaar blijven voor gezinnen met een gemiddeld inkomen”, zegt Joël Vander Elst, burgemeester van Bertem.

Vertegenwoordigers van de provincie Vlaams-Brabant, gemeente Bertem en woonmaatschappij Elk Zijn Huis, voorganger van Woontrots, brengen een bezoek aan de plaats waar het woonproject zal gerealiseerd worden
Vertegenwoordigers van de provincie Vlaams-Brabant, gemeente Bertem en woonmaatschappij Elk Zijn Huis, voorganger van Woontrots, brengen een bezoek aan de plaats waar het woonproject zal gerealiseerd worden

Voor wie net te veel verdient voor een sociale huurwoning zullen er ook 3 Vlabinvest-huurwoningen verhuurd worden aan 80% van de markthuurwaarde. De overige huurwoningen zullen verhuurd worden volgens het sociaal verhuurstelsel. ​

“Via de voorrangsregeling van Vlabinvest en sociale huur krijgen kandidaten die de laatste 3 jaar in Bertem wonen of er minstens 10 jaar onafgebroken gewoond hebben een streepje voor en kunnen ze blijven wonen in deze gemeente”, zegt Björn Mallants, algemeen directeur van woonmaatschappij Elk Zijn Huis, en vanaf 1 juli van de nieuwe maatschappij Woontrots.


Meer info:
Vlabinvest huurproject: Bosstraat in Bertem | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)

 

Woontrots wil volop inzetten op betaalbaar wonen

In de gemeenten Bertem, Boortmeerbeek, Keerbergen, Kortenberg, Kraainem, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren, Wezembeek-Oppem en Zaventem is vanaf 1 juli nog maar een sociale woonactor actief, de woonmaatschappij ‘Woontrots’.

Woontrots, de naam van de nieuwe woningmaatschappij voor Oost-Brabant-West
Woontrots, de naam van de nieuwe woningmaatschappij voor Oost-Brabant-West

De recente fusie van Elk zijn Huis uit Tervuren en Volkswoningbouw uit Herent legde de basis van deze woonmaatschappij. Daarnaast worden activiteiten in de gemeenten geïntegreerd van nog drie andere sociale huisvestingsmaatschappijen en twee sociale verhuurkantoren. ​

"Alle sociale woningen in de regio zullen beheerd worden door de nieuwe woonmaatschappij", legt Björn Mallants, de algemeen directeur, uit. "Dat zorgt voor een uniek aanspreekpunt voor huurders en kandidaat-huurders, maar ook voor lokale besturen, welzijnspartners, ontwikkelaars en eigenaars. Naast het verhuren van sociale woningen biedt de woonmaatschappij ook woningen aan in samenwerking met Vlabinvest. ‘Via Vlabinvest voorzien we betaalbare koop- en huurwoningen, zoals hier in de Bosstraat in Bertem, vlakbij het gemeentehuis. Dit is een belangrijke aanvulling van onze sociale huurwoningen voor inwoners uit de regio met een iets hoger inkomen, om in een streek met zeer hoge prijzen toch een betaalbare woning te vinden."

"Het project dat we vandaag opstarten past perfect in de filosofie van onze woonmaatschappij", vult Mark Van Roy, voorzitter van Elk zijn Huis, de voorganger van Woontrots, aan. "Het illustreert het pakket aan betaalbare woonoplossingen dat we aanbieden aan een diverse doelgroep. En dit in nauwe samenwerking met de lokale besturen en de provincie, die ook onze woonmaatschappij besturen. We zijn trots op het verschil dat we zo kunnen maken voor gezinnen en alleenstaanden. We bieden dat noodzakelijk duwtje in de rug, waardoor een betaalbare thuis haalbaar wordt. Dat willen we ook uitstralen met de nieuwe naam, ‘Woontrots’, en met de baseline ‘betaalbaar wonen, ook in jouw buurt".


Meer info: www.woontrots.be

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Joël Vander Elst

Burgemeester, Gemeente Bertem

Björn Mallants

Algemeen directeur, Elk zijn Huis

Sarah Claeys

Leidend ambtenaar, Vlabinvest

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be