Start hengelseizoen

Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor de hengelsport


Op zondag 25 juni vond in Zoutleeuw de feestelijke opening plaats van het hengelseizoen. Tijdens de opening was er een jeugdhengelinitiatie aan de Kleine Gete. Belangrijk is dat waterrecreatie gepaard moet gaan met de zorg voor een goede waterkwaliteit.


Vlaams-Brabant biedt met ongeveer 2.000 kilometer stromend, openbaar water een uitgebreide mogelijkheid voor hengelaars om hun hobby uit te oefenen. Het behouden van goede waterkwaliteit is daarbij van groot belang voor het behoud van visbestanden en het in stand houden van een gezond ecosysteem.

“Onze waterlopen staan voor een aantal uitdagingen, zoals verontreiniging en de gevolgen van de klimaatverandering. Een goede samenwerking tussen overheden, gemeenschappen en bedrijven is belangrijk om duurzaam en integraal waterbeheer te bevorderen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen en voorzitter van de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant. “Want water speelt een belangrijke rol bij het creëren van groene en aantrekkelijke steden en gemeenten. Denk maar aan waterpartijen, groene oevers en wetlands in onze omgeving. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Waterrecreatie, zoals de hengelsport, speelt hierbij een belangrijke rol door het bevorderen van een gezonde levensstijl.”


Hengelen is een populaire hobby

In 2022 werden ongeveer 7.000 visvergunningen verkocht in Vlaams-Brabant. ​
Wat de hengelsport zo populair maakt, is dat het jeugdvisverlof gratis is tot 17 jaar. Jongeren onder de 17 jaar mogen dus zonder visvergunning, maar onder bepaalde voorwaarden, vissen met één hengel. Jongeren onder de 18 jaar mogen gratis hengelen.

Op 25 juni startte het hengelseizoen met een jeugdinitiatie in Zoutleeuw.
Op 25 juni startte het hengelseizoen met een jeugdinitiatie in Zoutleeuw.

Met de jeugdhengelinitiatie wil de Provinciale Visserijcommissie 15 jeugdige hengelaars laten kennismaken met de sport én hen wegwijs maken in de regelgeving.

De jeugdhengelinitiatie werd georganiseerd in samenwerking met de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant, het Visserijfonds, het Agentschap voor Natuur en Bos Vlaams-Brabant en de stad Zoutleeuw.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Patricia Leenaerts

Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be