Start fietsotheek 'Op Wielekes' Zemst

Op zaterdag 3 oktober werd het startschot gegeven voor de Zemstse fietsotheek ‘Op Wielekes’. Wie lid wordt, kan op elk moment aanspraak maken op een kwalitatieve kinderfiets op maat. Het aanbod geldt voor kinderen van 2 tot 12 jaar.

Omdat kinderen hun fiets snel ontgroeien, wordt de aankoop van een nieuwe fiets vaak uitgesteld. De fietsotheek biedt daar een oplossing voor. Ben je lid en is de fiets van je kind te klein geworden, dan ruil je hem gewoon in voor een groter exemplaar. Alle geruilde fietsen worden telkens opnieuw volledig in orde gebracht door vrijwilligers met kennis van zaken (of indien nodig door een fietsenmaker). Wie zelf nog een (kinder)fiets heeft staan die niet gebruikt wordt, wordt bij deze uitgenodigd om die te doneren aan de fietsotheek.

"Bedoeling van dit initiatief is om elk kind toegang te geven tot een kwalitatieve fiets op maat", zegt Kathleen Goovaerts, schepen van vrijwilligersbeleid van Zemst. "We willen immers niet alleen iedereen op de fiets krijgen maar we willen dit ook graag veilig laten gebeuren. De fietsotheek wordt nu bij de opstart nog uitgebreid ondersteund door onze gemeentelijke diensten. Maar op termijn zal hij volledig op vrijwilligers draaien. Alvast een dikke dankjewel aan iedereen die mee zijn schouders heeft gezet onder dit initiatief".

Men vindt fietsotheek ‘Op Wielekes’ bij de Zemstse bibliotheek in de Schoolstraat. Men kan er elke eerste woensdag van de maand van 14 tot 16 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10 tot 12 uur terecht om lid te worden, een fiets om te ruilen of een fiets te doneren.

Het jaarlijks lidgeld voor inwoners van Zemst bedraagt 30 euro per fiets per jaar voor het eerste kind (20 euro per fiets per jaar voor het tweede kind en volgende). Er wordt een eenmalige waarborg aangerekend van 50 euro per fiets (30 euro voor het tweede kind). Voor mensen die een leefloon of verhoogde tegemoetkoming krijgen, is er een verminderd tarief mogelijk. Wie niet in Zemst woont maar toch gebruik wil maken van het aanbod van de fietsotheek, kan een fiets ontlenen voor 10 euro extra bovenop de normale tarieven.

‘De klimaatverandering aanpakken betekent dat we ook onze consumptiepatronen moeten durven herbekijken. Hergebruik is dan ook vaak een zeer goede oplossing om onze afvalberg structureel te verkleinen. Daarom ondersteunen we met de provincie Vlaams-Brabant ​ dit project in Zemst met een subsidie van 5.250 euro in het kader van onze duurzame klimaatprojecten’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

 

‘Op Wielekes’ is een initiatief van gemeente Zemst (mobiliteit en vrijwilligerswerking) met steun van de provincie Vlaams-Brabant en Netwerk Bewust Verbruiken.

Info via zemst@opwielekes.be of via Facebookpagina ‘Op Wielekes Zemst’.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Inez Debaus

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Kathleen Goovaerts

Schepen van vrijwilligersbeleid, Gemeente Zemst

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be