Start afbraak De Badmeester in Diest

Nieuwbouw klaar tegen zomer 2022

De Badmeester, de horecazaak gelegen in het Provinciedomein Halve Maan in Diest, wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. De afbraakwerken zijn deze week gestart. De nieuwbouw zal klaar zijn tegen de zomer van volgend jaar.


De huidige Badmeester is gebouwd in 1948 en totaal verouderd.

“We gaan dan ook het gebouw afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Alleen de keuken en het zelfbedieningsgedeelte, die in 2012 gerenoveerd werden, blijven behouden. De nieuwbouw zou moeten klaar zijn tegen 1 juli 2022”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

De afbraakwerken aan horecazaak De Badmeester in de Halve Maan in Diest zijn gestart
De afbraakwerken aan horecazaak De Badmeester in de Halve Maan in Diest zijn gestart

Badmeester heeft nood aan nieuwbouw

De horecazaak de Badmeester heeft een goed functionerende keuken en zelfbediening, die in 2012 volledig werd gerenoveerd. De aangrenzende verbruik- en feestzalen in het oude deel van het gebouw voldoen echter niet meer aan de kwaliteits- en energienormen en zijn dringend aan vernieuwing toe.

Renovatie van dat deel was geen optie. De totale oppervlakte is veel groter dan noodzakelijk en de zaal op de verdieping zou een lift noodzakelijk maken. De kost om het bestaande volume in orde te brengen is een veelvoud van de kosten van de nieuwbouw.

“Daarom hebben we gekozen voor een nieuwbouw van één bouwlaag, met een veel beperktere oppervlakte, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels.

Schets van de nieuwbouw van De Badmeester. Einde van de werken zijn voorzien tegen de zomer van 2022
Schets van de nieuwbouw van De Badmeester. Einde van de werken zijn voorzien tegen de zomer van 2022

De nieuwbouw wordt opgetrokken in Cross Laminated Timber waarbij de wanden en dakplaten in massief hout opgetrokken worden. ​
Deze constructiewijze kadert in de zoektocht om circulaire gebouwen te creëren waarbij op het einde van de levensduur de verschillende onderdelen gedemonteerd kunnen worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden.

De binnenruimtes zijn licht en open en staan door de grote raampartijen in nauw contact met de omgeving. ​
De gevels worden afgewerkt met leien en de nieuwe daken voorzien van een groendak.
Na afbraak van het dakvolume boven de keuken wordt ook het bestaande platte dak geïsoleerd en vernieuwd en voorzien van zonnepanelen.

Bijlage: Plan nieuwbouw De Badmeester:

Plan nieuwbouw De Badmeester.pdf

PDF - 4.1 Mb

 

Van ’t Schijf over Lindemolen naar de Badmeester

Toen de horecazaak in 1948 gebouwd werd, kreeg het de naam ’t Schijf. Deze naam verwees naar de schietschijf die op de kazematten stond. De eerste renovatie van ‘t Schijf gebeurde in 1980, net na de overname door de provincie Vlaams-Brabant. Er werd toen een stuk, de huidige boog, bijgebouwd.

Oude foto van 't Schijf
Oude foto van 't Schijf

In 1997 veranderde de naam van de zaak in de Lindemolen. En in 2005 werd het De Badmeester.

De Badmeester wordt grotendeels afgebroken en vervangen door een nieuwbouw tegen de zomer van volgend jaar.
De Badmeester wordt grotendeels afgebroken en vervangen door een nieuwbouw tegen de zomer van volgend jaar.

“Door het gratis maken van het parkgedeelte van de Halve Maan hopen we er het hele jaar door een bloeiende horecazaak van te maken”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Philippe Van Diest

Domeinbeheerder Halve Maan, Provincie Vlaams-Brabant

Kristien Verwimp

Architect bij dienst gebouwen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be