Stabiele en duurzame elektriciteit voor Panzi-ziekenhuis in Congo

De voorbije week werden de eerste zonnepanelen geplaatst in het Panzi-ziekenhuis van Bukavu (DR Congo). Hiermee zorgt Artsen Zonder Vakantie, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, dat dit ziekenhuis kan rekenen op stabiele en duurzame elektriciteit. Bovendien werden er technici ter plekke opgeleid om de zonnepanelen te installeren en te onderhouden.

 

Als er één plaats is waar betrouwbare elektriciteit van levensbelang is, dan zijn het de ziekenhuizen. In ons land hoeven we ons over stroompannes nauwelijks zorgen te maken, in het ziekenhuis van Panzi in Oost-Congo is het daarentegen een dagelijkse realiteit.

“De installatie van zonnepanelen biedt een duurzame en klimaatvriendelijke oplossing voor dit probleem. Artsen Zonder Vakantie realiseerde de afgelopen week de eerste fase van het zonnepanelenproject. Een project waarbij installatie en opleiding hand in hand gaan. We steunen dit project met een investering van 264.000 euro”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en duurzaamheid.


Overschakeling op duurzame energie

Stabiele en duurzame elektriciteit is een basisvoorwaarde voor goede gezondheidszorg. Bij gebrek hieraan komt het stellen van de juiste diagnose of het geven van de nodige behandeling aan patiënten in gevaar.

“Onze biomedische toestellen laten het vaak afweten door de dagelijkse stroompannes hier in Panzi”, zegt Asher Ngabo, ingenieur van het ziekenhuis van Panzi. “Dankzij de installatie van zonnepanelen kunnen we rekenen op een stabiele stroomvoorziening. Die stabiliteit komt onze biomedische toestellen en bijgevolg ook onze patiënten ten goede.”

Het volledige zonnepanelenproject verloopt in meerdere fases. Tijdens deze eerste fase werd het volledige gebouw, waarin de spoeddienst is ondergebracht, voorzien van zonnepanelen. Bij de installatie van zonnepanelen komt er meer kijken dan enkel het plaatsen ervan en het aansluiten op de batterijen: er werd ook een technisch lokaal bijgebouwd en de daken werden voorzien van een draagstructuur. Tijdens de volgende fase in september zijn het labo, de apotheek en de dienst radiologie aan de beurt.

De voorbije week werden zonnepanelen voor stabiele en duurzame energie in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu geplaatst
De voorbije week werden zonnepanelen voor stabiele en duurzame energie in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu geplaatst

Opgeleide technici zetten hun ervaring in

De samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant en Artsen Zonder Vakantie ging in 2016 van start. Er werd een praktijkgerichte meerjarenopleiding voor ziekenhuistechnici uit een 34-tal ziekenhuizen in Oost-Congo en Burundi opgezet onder de noemer ‘Jenga Maarifa’, Swahili voor ‘Kennis opbouwen’.

Het zonnepanelenproject is het vervolg van deze succesvolle samenwerking. De reeds ervaren Jenga Maarifa-technici uit verschillende ziekenhuizen in de buurt krijgen de kans om hun kennis toe te passen en de installatie mee in goede banen te leiden. Daarnaast geven ze hun kennis door aan student-technici.

“Dankzij mijn deelname heb ik veel bijgeleerd over de installatie van zonnepanelen. Het project komt dus niet alleen het ziekenhuis van Panzi ten goede, het maakt ook een wereld van verschil voor mijn professionele leven.”, getuigt Guylan Kahindo Mutambala, technisch ingenieur in het ziekenhuis van Miti Murhesa.

Technici worden ter plaatse opgeleid voor de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen
Technici worden ter plaatse opgeleid voor de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen

Duurzaam, zowel op ecologisch als financieel vlak

“Het doel van dit project is het energieverbruik van het ziekenhuis van Panzi voor 65% te kunnen dekken door zonne-energie. Dat levert niet alleen betrouwbare stroom op, maar ook een grote financiële besparing. Nu worden er in het ziekenhuis van Panzi noodgedwongen grote bedragen uitgegeven aan brandstof voor generatoren. Door over te schakelen op zonne-energie zal die kost grotendeels wegvallen. Een win-win voor het ziekenhuis én voor het milieu”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Anne-Sophie Bruylants

Communication Officer, Artsen Zonder Vakantie

Lisa Deweirdt

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be