Speelbergkapel in Lubbeek gerenoveerd

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Lubbeek en het Regionaal Landschap Noord-Hageland werkten samen aan de renovatie van de waardevolle Speelbergkapel.

“In de 17de eeuw werden Leuven en de omliggende gemeenten meermaals geteisterd door de pest. Toen in 1660 de pest uitbrak, besloten drie dorpen om samen een Mariakapel te bouwen op de Speelberg. In 1661 werd de kapel ter ere van O.-L.-Vrouw-van-Troost opgetrokken op de grens van Lubbeek, Holsbeek en Linden”, vertelt Maj Van Oekelen van de Heemkundige Kring Libbeke.

Begin 2018 beschadigde een zware afgevallen tak het dak van de kapel waardoor een dringende renovatie aangewezen was.

De gemeente Lubbeek nam hiertoe het initiatief en vroeg het Regionaal Landschap Noord-Hageland om de werken te coördineren. Beide partners konden hierbij beroep doen op de financiële en inhoudelijke steun van de provincie Vlaams-Brabant in het kader van de 360°-erfgoedprojecten.

De Speelbergkapel is waardevol erfgoed omwille van de architecturale waarde, de volkskundige betekenis en de beeldbepalende ligging op de heuvelrug.

“‘360°-erfgoed’ mikt op projecten die zorg voor bouwkundig erfgoed combineren met de integratie ervan in het landschap, precies wat hier gewenst was. Ook Monumentenwacht Vlaams-Brabant was nauw betrokken, met een bouwkundige inspectie van de kapel en deskundig advies”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

“Eind 2019 startte de aannemer met de plaatsing van een volledig nieuw dak in natuurleien. Hij herstelde ook de beschadigde gevelcementering. Tot slot plaatste hij vooraan tegen de voet van het gebouw arduinen stenen ter verfraaiing. Op het bankje voor de kapel kunnen mensen in alle rust bidden of even uitrusten”, zegt Davy Suffeleers, schepen van erfgoed in Lubbeek.

“Het Regionaal Landschap volgt het project op én neemt het landschap rond de kapel onder handen. De linden kregen een snoeibeurt en met de aanleg van plantvakken naast de kapel zorgen we voor de opvang van het regenwater van het dak. Dankzij de werken blijft de Speelbergkapel een mooi baken in het Hagelandse landschap”, besluit Julien Delauré, voorzitter van Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw.

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Dominique Stels

Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant

Stefan Smets

Medewerker landschapszorg, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be