Sociale wasstraat voor herbruikbare bekers OH Leuven

Tijdens de wedstrijden van OH Leuven worden de pintjes voortaan getapt in herbruikbare bekers. Deze voetbalclub zet nu, in samenwerking met AMAB, Ecolife en Comate en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een stap verder op vlak van circulaire economie met een positieve impact op sociale tewerkstelling. De herbruikbare bekers worden uniek gemaakt via een QR-code waardoor de club zal kunnen communiceren met haar supporters. De inzamelmethode wordt verfijnd via mobiele karren. Maatwerkbedrijf AMAB zal de ingezamelde bekers proper maken via hun wasstraat in Asse.

 

Herbruikbare bekers in stadion van OH Leuven

Wegwerpbekers zijn voortaan niet meer toegelaten tijdens evenementen, waaronder ook voetbalwedstrijden. Daarom investeerde voetbalclub OH Leuven, samen met partner AB-InBev, in afwasbare en herbruikbare bekers. Deze bekers hebben elk een unieke QR-code en worden slechts 1 keer per wedstrijd gebruikt om wille van hygiënische redenen. Zo spaart de club per wedstrijd ook zo'n 120 kg afval uit. ​
Maar OH Leuven wil de weg naar een meer circulaire economie met een sociaal accent verder inslaan.

“We zijn dan ook blij met de ondersteuning van de provincie. Ze hielpen ons met de uitrol van de herbruikbare bekers in ons stadion. En ze koppelden ons aan AMAB, een maakwerkbedrijf uit onze regio dat zal instaan voor het reinigen van de bekers. Samen met hen zullen we de duurzaamheidsgraad van de organisatie van onze wedstrijden kunnen optrekken en een kwalitatief drankenaanbod blijven garanderen”, zegt Peter Willems, CEO van OH Leuven.

Video OHL over de herbruikbare bekers: INFOVIDEO_Herbruikbare_Bekers.mp4 (dropbox.com)

 

OH Leuven-bekers gaan de wasstraat in

Daags na de wedstrijd komen de medewerkers van maatwerkbedrijf AMAB de bekers in het stadion van OH Leuven halen om ze in de wasstraat in Asse professioneel te reinigen. Deze hoogtechnologische wasstraat krijgt alle bekers volledig proper en droog. De bekers moeten binnen de 48 uur gereinigd worden om schimmelvorming tegen te gaan. Ze worden gereinigd aan 80°C, goed om alle vuilrestjes weg te krijgen.

De herbruikbare drinkbekers van OH Leuven in de wasstraat van AMAB in Asse.
De herbruikbare drinkbekers van OH Leuven in de wasstraat van AMAB in Asse.

“Onze wasstraat kan tot 50.000 bekers per dag wassen. De capaciteit volstaat ruimschoots om iedereen van propere bekers te voorzien bij elke topmatch van OH Leuven. Een gemiddelde wedstrijd is goed voor 15.000 bekers”, zegt Olivier Bernard, financieel directeur van AMAB en voorzitter van Wash it-consortium van wasstraten.

Met 4 miljoen gewassen bekers op de teller kan AMAB heel wat ervaring voorleggen. Samen met de 4 andere sociale, industriële wasstraten voor bekers van Vlaanderen, vormen ze verder het consortium Wash-it, waardoor ze de dienstverlening ten allen tijde kunnen garanderen.

Naast een stimulans voor de circulaire economie, is de wasstraat ook goed voor de sociale tewerkstelling. Op een gemiddelde dag bemannen vier tot vijf medewerkers de wasstraat, op piekmomenten zijn er dat al snel acht.

“We zijn een sociaal maatwerkbedrijf”, zegt Olivier Bernard. “Er werken 800 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in onze vestigingen in Asse, Halle en Zaventem. De medewerkers bemannen niet alleen de wasstraat, ze verzorgen ook het transport. Op termijn zal ons ‘post match team’ de dag na de wedstrijd alle weesbekers verzamelen, zodat er zo weinig mogelijk bekers verloren gaan. Samen met OH Leuven zoeken we uit hoe we dit het best organiseren”.

Speelse inzamelpunten

Om de inzameling van de herbruikbare bekers te perfectioneren werd een beroep gedaan op Comate en de KU Leuven.
Zo onderzoekt het Leuvense ingenieursbedrijf Comate het gebruik van ergonomisch verantwoorde en demonteerbare karren op wieltjes, die AMAB dan op een industriële manier kan reinigen. Ze moeten de logge en zware inzamelbakken vervangen. ​

De provincie Vlaams-Brabant daagde dan weer een team studenten van de KU Leuven Research & Development uit een manier te vinden om supporters extra te motiveren hun bekers in te leveren. De studenten ontwikkelden inleverpunten met een ingebouwd spelelement, waarbij de supporters eventueel hun ‘man van de match’ kunnen kiezen als ze hun beker inleveren. Het idee wordt nu verder uitgewerkt.

Ecolife zal achteraf de ecologische impact meten van het gebruik van de herbruikbare bekers.

Olivier Bernard van AMAB, gedeputeerde Ann Schevenels en Peter Willems, CEO van OH Leuven, nemen de eerste herbruikbare bekers in het stadion van OH Leuven in gebruik.
Olivier Bernard van AMAB, gedeputeerde Ann Schevenels en Peter Willems, CEO van OH Leuven, nemen de eerste herbruikbare bekers in het stadion van OH Leuven in gebruik.

Provincie stimuleert sociaal ondernemerschap

Het project van voetbalclub OH Leuven en maatwerkbedrijf AMAB kan rekenen op een provinciale subsidie van 36.000 euro voor sociaal ondernemerschap.

“Hiermee willen we initiatieven steunen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt toch aan het werk helpen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Zo investeren we dit jaar 148.000 euro in vier projecten, waaronder dat van OH Leuven en AMAB.”

De partners van het project werden door de provincie Vlaams-Brabant samengebracht via Smart Loops, haar sociaal-circulaire hub.

Meer info: Sociaal ondernemerschap (vlaamsbrabant.be)

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Filip Van Doorslaer

Persverantwoordelijke, OH Leuven

Olivier Bernard

Director Finance & IT, AMAB

Katrijn Geyskens

Dienst economie, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be