Smaakhoeves zetten streek-en hoeveproducten op de culinaire kaart

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw organiseert op 10,11 en 12 mei een ‘Smaakhoeve’ in Gooik en op 21,22 en 23 juni in Kapelle-op-den-Bos. De Smaakhoeves zetten tijdens deze belevingsweekends in authentieke hoeves via topchefs streekproducten uit de regio op een originele manier in de kijker.

Smaakhoeves zijn op en top korte keten

Smaak en hoeve zijn de codewoorden voor belevingsdiners op een authentieke locatie en passen volledig in de ‘korte keten’-filosofie.
Een ongewoon menu met hoeve- en streekproducten, klaargemaakt door een top-chef, in het unieke kader van een hoeve: dat is het concept van onze Smaakhoeves.

“Met dit unieke concept spelen de provincie Vlaams-Brabant en Streekproducten Vlaams-Brabant in op een aantal specifieke trends. Het lokale karakter geeft consumenten veel meer inzicht en kennis, waardoor ze weten wat ze eten. Een groot deel van de consument is zich bovendien ook steeds meer bewust van zijn ecologische voetafdruk, waarop de Smaakhoeve, net door dat lokaal karakter, erg op inspeelt. Tenslotte zie je dat pop-up stores en –restaurants momenteel ideale situaties zijn om bepaalde concepten te testen. De Smaakhoeve genereert een tijdelijk concept waarop gerenommeerde chefs uit de streek een platform krijgen om streek- en hoeveproducten te verwerken in een topkeuken. Dit kan hopelijk ook onze lokale horeca stimuleren om nog meer in te zetten op die lokale producten’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Smaakhoeve nu ook in Halle-Vilvoorde

Na het Dijle- en Hageland zijn dit voorjaar  het Pajottenland en de Brabantse Kouters aan de beurt.

“Twee weekends lang zullen 2 topchefs, Bram Heylens en Sam Verstuyf, hun persoonlijke twist geven aan hoeve- en streekproducten uit de regio. En dat op twee unieke hoeves, ’t Bioschuurke in Gooik en Prinsheerlijk in Kapelle-op-den-Bos”, zegt Paul Vleminckx, voorzitter van Streekproducten Vlaams-Brabant vzw.

  • Op 10, 11 en 12 mei brengt de Smaakhoeve een bezoek aan het Pajottenland.
    Chef-kok Bram Heylens roert in de potten bij ‘t Bioschuurke in Gooik (Condijstraat 44).
    Heylens is gekend van ‘Jong Keukengeweld’ en werkt in restaurant ‘t Kreukeltje (Oetingen-14/20 Gault&Millau).
     
  • Op 21, 22 en 23 juni trekt de Smaakhoeve naar de Brabantse Kouters.
    Bij Prinsheerlijk in Kapelle-op-den-Bos (Trieststraat 40) tovert chef-kok Sam Verstuyf van restaurant August (Lennik-13/20 Gault&Millau), eveneens lid van ‘Jong Keukengeweld’, een uniek streekmenu op het bord.

De avond start telkens om 19 uur en er is plaats voor 90 personen.
Voor 97 euro krijgt men een ontvangstaperitief met streekhapje en -natje, een bedrijfsbezoek aan de gasthoeve, een 3-gangen menu met hoeve- en streekproducten, inclusief dranken en koffie.
Per 2 personen ontvangt men ook één exemplaar van het inspiratieboek ‘Jeroen De Pauw op sjok door een Straffe Streek’.

Inschrijven kan vanaf 15 maart via www.smaakhoeve.be

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor streekproducten, Provincie Vlaams Brabant

Joke Gilles

Coördinator, Streekproducten Vlaams-Brabant vzw

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be