Slotevent Gezocht: Voedsel voor de Toekomst op 20 september

Slotevent Gezocht: Voedsel voor de Toekomst op 20 september

Drie jaar later, een open kijk in de interne keuken van een innovatief partnerschap

Dinsdag 18 september 2018 — Gezocht: Voedsel voor de Toekomst. Zo heet het project waarmee KU Leuven, UCLL, Rikolto, Colruyt Group en de provincie Vlaams-Brabant de voorbije drie jaar, samen met jongeren, op zoek gingen naar manieren om de groeiende wereldbevolking te voeden. Tijdens het slotevent, op 20 september in het Provinciehuis in Leuven, komt het consortium naar buiten met de eerste projectresultaten.

'We geloven sterk in het samenbrengen van partners om de traditionele denkkaders te overstijgen', zei Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid en duurzaamheid, bij aanvang van het project. 'Nu - drie jaar later- willen we een open en eerlijke inkijk geven in hoe deze samenwerking is verlopen'.

De zoektocht naar manieren om de groeiende wereldbevolking op een duurzame en gezonde wijze te voeden, heeft als uiteindelijke doel om het debat aan te wakkeren en de consument van de toekomst te sensibiliseren en te betrekken. Kortom: innovatie in de praktijk brengen door bundeling van expertise.

Een van de praktische resultaten van deze samenwerking is duurzame quinoa keten.
'Colruyt Group engageert zich om nieuwe duurzame producten op de markt te brengen zoals de tricolore quinoa uit Peru', zegt Mieke Vercaeren van Colruyt Group.

Tjitske Anna Zwart van KU Leuven heeft het samenwerkingsproces al die tijd op de voet gevolgd. Tijdens het slotevent presenteert ze haar bevindingen.
'Dit project is een unieke kans om een marketingproces van bij het begin te documenteren, de manier van samenwerken te onderzoeken en zelf actief mee te werken als een ‘actor of change'.

Jongeren spelen een sleutelrol en participeren in alle onderdelen van het project.
'Wij betrekken onze studenten voedingskunde bij de productontwikkeling en onze studenten marketing werkten ideeën uit rond het vermarkten van duurzame en gezonde voeding. Zo geven de studenten zelf mee vorm aan het voedsel voor de toekomst', zegt Sebastiaan Boussauw, docent aan de UCLL.
Sebastiaan vertelt op het slotevent over de rol van studenten, hoe zij het project vorm gaven en waarom het zo belangrijk is om studenten te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken.

Op het slotevent van 20 september in het Provinciehuis van Leuven, is iedereen welkom om deel nemen aan 30 thematafels.
'We willen er een dynamisch en interactief event van maken, waar ook wij weer van leren', zegt projectcoördinator Caroline Huyghe. 'Je kan aanschuiven aan 30 thematafels waar er plaats is voor discussie rond zeewierproductie, lespakketten voor het onderwijs, innovatieve ideeën van jonge ondernemers. Daarnaast willen we bezoekers inspireren met een markt waar innovators en nieuwe producten in de kijker worden gezet. Denk maar aan het 3D-printen van voeding, proteïnebars van insecten of labovlees'.

Het volledige programma van het slotevent vind je in bijlage.
De pers is welkom op het slotevent.

Tie Roefs Gedeputeerde voor Noord-Zuid at Provincie Vlaams Brabant
Lisa Deweirdt Noord-Zuid at Provincie Vlaams Brabant