Slimme technologie spoort pijn op via gezichtsuitdrukking

Data4Growth verbetert zorg in woonzorgcentra


Pijn hebben zonder dat je het nog kan vertellen: dat overkomt heel wat bewoners van woonzorgcentra. En dat is niet alleen moeilijk voor henzelf, maar ook voor de zorgverleners die hen willen helpen. Het Leuvens ICT-bedrijf Sentigrate zet via het ‘slimme’ project Data4Growth innovatieve en veilige technologie in voor het verbeteren van deze zorg in woonzorgcentra. Met de technologie, ontwikkeld door Intelliprove, meten ze via een app hartslag, ademhaling en stress om zo pijn te ontdekken bij personen die dit niet meer zelf kunnen uitdrukken, zoals bijvoorbeeld mensen met dementie. Deze technologie wordt momenteel uitgetest, in samenwerking met Zorg Leuven, in de woonzorgcentra Booghuys en Ter Putkapelle. Data4Growth krijgt financiële ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant. De nieuwe inzichten en technologie zullen via Health House met een breder zorgnetwerk gedeeld worden.

 

De zorgsector staat onder druk door vergrijzing, personeelstekorten en een groeiende vraag naar zorg. Gelukkig biedt technologie oplossingen die zowel patiënten ondersteunen als de werklast van zorgprofessionals verlichten.

Slimme sensoren en wearables maken het steeds meer mogelijk om patiënten te monitoren. Daarnaast helpt bijvoorbeeld ook videoanalyse bij het detecteren van pijnscores, waardoor zorgverleners de pijn van bewoners beter kunnen inschatten en passende zorg kunnen bieden.

Een samenwerkingsverband van Sentigrate, Intelliprove, Health House en Zorg Leuven, ontwikkelde, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, specifieke technologie om met de noden van de bewoners van een woonzorgcentrum aan de slag te gaan.

In dit project, ‘Data4Growth’, werd gebruik gemaakt van bestaande technologie van Intelliprove, een Gentse start-up die digitale toepassingen ontwikkelt voor het monitoren van gezondheid.

"Wij zetten sterk in op warme, mensgerichte zorg. Technologie mag die warmte nooit vervangen, maar kan ze wél versterken. Dankzij dit project krijgen onze zorgverleners extra houvast om ook de stille signalen van pijn op te vangen – signalen die bewoners zelf soms niet meer kunnen uiten. Zo gaan digitale innovatie en oprechte aandacht voor mensen hand in hand”, zegt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven.

De woonzorgcentra Booghuys en Ter Putkapelle van Zorg Leuven namen daarom deel aan het project als ‘living labs’. Dat wil zeggen dat in deze woonzorgcentra de nieuwe technologie in de praktijk werd gebracht. Op die manier kan de technologie verder geperfectioneerd worden en leiden de inzichten tot een verbeterde zorg voor de bewoners.

"Living labs zijn essentieel om innoverende technologische bedrijven op een laagdrempelige manier in contact te brengen met zorginstellingen", zegt Thomas De Moor, Co-Founder van Sentigrate.

Pijn inschatten bij bewoners van een woonzorgcentrum is een onvervulde nood.
Pijn inschatten bij bewoners van een woonzorgcentrum is een onvervulde nood.

Pijn inschatten was een belangrijke onvervulde zorgnood. Veel bewoners in de woonzorgcentra hebben last van pijn. Maar die is moeilijk objectief vast te stellen en kan door sommige bewoners, zoals mensen met dementie, moeilijk of zelfs niet meer verbaal uitgedrukt worden.

Via een app wordt met behulp van de smartphonecamera de doorbloeding van het gezicht gemeten om hartslag, ademhaling en stress te bepalen. De technologie is veilig: ze moet niet in het lichaam ingebracht worden en houdt rekening met alle privacyregels.

Nieuwe technologie maakt pijnopsporing mogelijk via analyse van het gezicht.
Nieuwe technologie maakt pijnopsporing mogelijk via analyse van het gezicht.

Innovatief in dit project is dat de technologie nu naast de doorbloeding van het gezicht ook micro-expressies analyseert om pijn in te schatten.
IntelliProve ontwikkelde, in samenwerking met Sentigrate, de algoritmes die de pijnscore-detectie mogelijk maken vanuit gezichtsuitdrukking. Daarnaast ontwikkelden ze ook een datacollectie-protocol om dit algoritme te trainen en praktisch te maken voor gebruik.

“Technologie in de zorg is cruciaal om onze zorg efficiënter en doelgerichter te maken, en om meer tijd vrij te maken voor de relatie tussen zorgverlener en patiënt", zegt Brecht Dhuyvetters, Co-Founder en CPO van Intelliprove.

De nieuwe inzichten zullen via het uitgebreide netwerk van Health House breed gedeeld worden in de zorgsector.

“Vlaams-Brabant bulkt van kennis en talent op vlak van gezondheidszorg en -technologie”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Slimme Regio. “Dat vertaalt zich in heel wat succesverhalen, zoals dat van Data4Growth. Als provincie willen we onze kennisregio ondersteunen en investeerden we 149.395,85 euro in dit project”.

Dankzij een samenwerking tussen overheid, ICT-bedrijven en zorgsector kon slimme technologie ontwikkeld worden voor de opsporing van pijn bij mensen die het niet kunnen uitdrukken.
Dankzij een samenwerking tussen overheid, ICT-bedrijven en zorgsector kon slimme technologie ontwikkeld worden voor de opsporing van pijn bij mensen die het niet kunnen uitdrukken.

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Bieke Verlinden

Voorzitter, Zorg Leuven

Dries Lorent

Data scientist, Sentigrate

Brecht Dhuyvetters

Co-founder en CPO, Intelliprove

Dimitri Vanaeken

Chief Operating Officer, Health House

Karen Peeters

Programmamanager Slimme Regio, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be