Slim waterplan voor landbouwers

WaterWijs

 

Nattere winters en drogere zomers zijn het nieuwe normaal. Ons klimaat stelt de land- en tuinbouwsector voor grote uitdagingen. Daarom wil de provincie Vlaams-Brabant via het project ‘WaterWijs’ land- en tuinbouwers inspireren tot slimme wateropvang, zuinig watergebruik en het versterken van het waterevenwicht op het bedrijf. Twintig deelnemers werkten in het Proefcentrum Pamel een professioneel waterplan voor hun bedrijf uit.

“Normale weerjaren zijn er niet meer”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor plattelandsbeleid. “We kennen steeds meer periodes van droogte in de zomer en de winters zijn natter. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig met een kostbaar goed als water om te springen. Voor land- en tuinbouwers is dit heel belangrijk omdat ze water nodig hebben om hun job uit te oefenen.”

Proefcentrum Pamel organiseerde daarom 3 workshops met als onderwerp ‘Een waterplan voor je bedrijf’. In totaal namen er 20 land- en tuinbouwers aan deel. ​
Het waren vooral kleinschalige tot middelgrote bedrijven. Meestal biologische of toch gericht op ecologisch werken. De bedrijven waren vaak groentebedrijven, al kwam kleinfruit, aardbeien alsook bloementeelt aan bod.

“Op het einde van de sessies stelden de deelnemers hun waterplan voor en kregen ze feedback”, zegt Sam Neefs, onderzoeker van het Proefcentrum Pamel. “Het proefproject voerde een nieuwe manier van kennis delen binnen de sector in en dat bleek een succes. De land- en tuinbouwers leerden van elkaar, interactief en op maat. Als een echte jury verkozen de deelnemers het beste waterplan. Elke winnaar van een reeks won ook individuele adviesuren. Belangrijk is ook dat landbouwers een duurzame toegang tot grond hebben. Dit kan een belemmering zijn om een grote investering, zoals de aanleg van een spaarbekken, te doen.”

Cursisten WaterWijs aan de slag in Proefcentrum Pamel
Cursisten WaterWijs aan de slag in Proefcentrum Pamel

Eén van de winnaars is Roel Uyttenbroeck van het Ramselveld, Dat is een kleinschalig landbouwbedrijf op twee percelen in Holsbeek en Wilsele. De klant koopt er een oogstaandeel. Hiermee kan hij zelf groenten plukken.

Roel Uyttenbroeck, één van de cursisten van WaterWijs, aan de slag in zijn zelfoogsttuin in Wilsele (foto: ROB-tv)
Roel Uyttenbroeck, één van de cursisten van WaterWijs, aan de slag in zijn zelfoogsttuin in Wilsele (foto: ROB-tv)

“De workshop was voor mij het moment om dieper na te denken over de waterkwestie en er echt werk van te maken”, zegt landbouwer Roel Uyttenbroeck. “Ik deed al aan wateropvang maar, dankzij de cursus, was ik in staat om te berekenen hoeveel water ik effectief nodig heb om het jaar rond te komen. Er werden ook allerlei tips meegegeven. Zo kan je, door de aanleg van een waterbekken of het gebruik van een watersilo, water opvangen. In de toekomst ga ik er verder mee aan de slag”.

Landbouwer Roel Uyttebroeck gaat met de nieuwe kennis aan de slag om efficiënter water op te vangen (foto: ROB-tv)
Landbouwer Roel Uyttebroeck gaat met de nieuwe kennis aan de slag om efficiënter water op te vangen (foto: ROB-tv)

Meer info: WaterWijs - Praktijkpunt Landbouw

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sam Neefs

Proefcentrum Pamel, Provincie Vlaams-Brabant

Mieke Vandermersch

Onderzoeker, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant

Roel Uyttenbroeck

Landbouwer Ramselveld

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be