SDB Boerderij is de nieuwe Korte Keten Kop

Het varkensbedrijf SDB Boerderij uit Kampenhout wint de Korte Keten Kop-verkiezing in de provincie Vlaams-Brabant. In totaal stemden bijna 3.000 personen op één van de zes laureaten. Naast SDB Boerderij waren Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken, Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps, Zelfoogstboerderij Perkuus uit Sint-Pieters-Leeuw, Hof Ter Vrijlegem uit Asse en Fruit en Groenten Torenhof uit Merchtem bij de genomineerden.

“Voor het vijfde jaar op rij zochten we naar het uithangbord van de korte keten in onze provincie”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor landbouw. “Wie de meeste stemmen binnenhaalt, wint de verkiezing. Aan de titel is geen geldprijs verbonden. Het is louter voor de eer. De winnaar mag zich een jaar lang Korte Keten Kop van de provincie Vlaams-Brabant noemen. De laureaten en de winnaar krijgen als cadeautje korte-keten-kop-stickers. Voor de winnaar voorziet de provincie een klein extraatje, een keukenschort.”

Sebastian De Backer van SDB Boerderij in Kampenhout is de nieuwe Korte Keten Kop 2023
Sebastian De Backer van SDB Boerderij in Kampenhout is de nieuwe Korte Keten Kop 2023

De uitslag van de Korte Keten Kop-verkiezing:

1

SDB Boerderij uit Kampenhout

671

2

Torenhof uit Merchtem

636

3

Tivoli Boutique uit Erps-Kwerps

542

4

Hof ter Vrijlegem uit Asse

451

5

Fruitbedrijf Morren uit Kortenaken

421

6

Zelfoogstboerderij Perkuus uit St.-Pieters-Leeuw

238

Smakelijk, duurzaam en betrouwbaar varkensvlees

Sebastiaan ‘Seppe’ De Backer van SDB Boerderij is een gelukkige winnaar. Hij werkte 17 jaar als tuinaannemer maar onderhuids sluimerde het verlangen om een boerenstiel uit te oefenen. ​
“Toen ik enkele jaren geleden in de Ardennen met een quad aan het rijden was, zag ik bij een boer varkens buiten lopen”, zegt hij. “Ik dacht: zo kan het dus ook en stak mijn licht op. Ondertussen heb ik een tiental zeugen. Die zorgen voor gemiddeld 120 à 130 biggetjes. Op termijn wil ik naar 200 varkens evolueren en ook slachten op de boerderij.”

Sebastiaan De Backer van kweekt op een duurzame manier varkens.
Sebastiaan De Backer van kweekt op een duurzame manier varkens.

SDB Boerderij zet maximum 20 dieren per ha en om de drie maanden verhuizen ze. Zo krijgt het weiland de kans om te herstellen en kunnen de dieren er naar hartenlust wroeten en ploeteren. Door de vele beweging is de verhouding tussen vlees en vet perfect. Al het vlees verkoop wordt verkocht in de hoevewinkel.

Meer info: Korte Keten Kop · Bezoek de Boer

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Sebastiaan De Backer

SDB Boerderij

Geert Mertens

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be