‘School gedaan?! Wat nu?’
Digitale Schoolverlatersdag op 27 april
De provincie Vlaams-Brabant en VDAB organiseren op 27 april een interactieve digitale schoolverlatersdag voor leerlingen in het TSO en BSO. Laatstejaarsstudenten kunnen zich zo wapenen voor hun toekomst op de arbeidsmarkt of voor de overstap naar een hogeschool. Ze kunnen vanuit hun eigen klasbubbel of van bij hen thuis een aantal digitale workshops volgen. Uit een recent onderzoek blijkt dat 15% van de schoolverlaters afkomstig is uit Vlaams-Brabant. De coronacrisis heeft ook een duidelijke impact op hen.
Veel laatstejaarsstudenten zitten met vragen. Wat moet ik doen zodra ik afstudeer? Hoe pak ik een sollicitatie aan? Hoe zit dat precies om mij in te schrijven bij VDAB? Kan ik nog een bijkomende opleiding volgen om mij te vervolmaken? Is een hogeschool iets voor mij?
Digitale workshops bieden antwoorden op vragen schoolverlaters
Veel van hun vragen krijgen op 27 april een antwoord via een livestream, gepresenteerd door Soe Nsuki, die de leerlingen mee op weg neemt, eigen ervaringen deelt en hen doorheen de workshops leidt.
Volgende workshops zijn voorzien:
• VDAB: workshop per sector rond “solliciteren” en quiz “wat te doen om de arbeidsmarkt te betreden”;
• UCLL, Erasmus en Odisee brengen het verhaal van verder studeren met bijzondere aandacht voor de graduaatsopleidingen;
• Travi zal de leerlingen de nodige knowhow geven over “werken in de uitzendsector”.
“Door de schoolverlatersdagen willen we leerlingen antwoorden bieden op vragen als: Hoe begeef ik me op de arbeidsmarkt? Welk soort job wil ik? Welke studies kan ik nu of later nog doen? We zijn ervan overtuigd dat deze opstap hen al een belangrijke voorsprong geeft in hun verdere loopbaan”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor onderwijs.
Studie toont aan dat 15% van de schoolverlaters uit Vlaams-Brabant komt
“Naast een sterke gezondheid en een goed lief is het vinden van een goede job belangrijk. Een uitdaging, waar ook veel vragen bij komen kijken. Wat zijn mijn mogelijkheden en kansen? Wat zijn interessante beroepen? Of is verder studeren toch een optie? Ook de dromers van een eigen zaak helpen we vandaag op weg met informatie. VDAB’s meest recente schoolverlatersstudie toont aan dat 15% van alle schoolverlaters uit de provincie Vlaams-Brabant komt. De coronacrisis heeft de arbeidsmarkt echter door elkaar geschud en ook de jongere, pas afgestudeerde, werkzoekenden kregen daarbij harde klappen", zegt Johan Viaene, directeur VDAB Vlaams-Brabant.
Gemiddeld waren er in 2020 maandelijks 5.004 werkzoekende jongeren, een aandeel van 17.8% van alle werkzoekenden en 2% meer dan het jaar voordien.
De werkzoekendengraad bij jongeren lag in 2020 gemiddeld op 13,2%. Iets meer dan één jongere op 7 had dus geen job in 2020.
De verschillende steden van het arrondissement Leuven laten volgende cijfers zien: een daling van 1% in Diest, een daling van 1,5% in Aarschot en een daling van 7% in Leuven. In Tienen deed er zich een stijging van 1,7% voor. Ook in het arrondissement Halle-Vilvoorde was er een stijging van 3,5% in vergelijking met het jaar voordien.
Deze trends liggen in het verlengde van de impact van de coronacrisis binnen de groep (afgestudeerde) jongeren. Enerzijds is de kans dat een jongere zijn job verloor als gevolg van de crisis groter doordat jongeren vaker gebonden zijn aan interim en tijdelijke contracten. Anderzijds stelden jongeren de stap naar de arbeidsmarkt uit met een minder uitgesproken piek aan schoolverlaters in de zomerperiode en rond de studentenstad Leuven.
Gunther Coppens
Elien Vanleeuw
Titia Melkebeke
Frank Ilsbroux