Samenwerken tegen droogte

Digitaal loket monitort onttrekken water uit waterlopen en grachten

De provincie Vlaams-Brabant keurde de samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de Vlaamse Waterweg en de andere vier Vlaamse provincies goed voor de ontwikkeling van een e-loket over het onttrekken van water uit de onbevaarbare waterlopen en grachten. Deze applicatie is een stap vooruit in de strijd tegen de droogte.


Door de droogte van de laatste jaren hebben de provinciegouverneurs meermaals captatieverboden uitgevaardigd. Deze besluiten regelen het onttrekken van water uit de waterlopen.

“Maar momenteel hebben we geen zicht op de omvang en de impact van de onttrekkingen uit deze waterlopen. Toch wel belangrijk voor een goed beleid”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen en leefmilieu. “Gelukkig komt er verandering in deze situatie. Wie water uit onze waterlopen en grachten haalt, zal dit moeten dit melden. En er komt een systeem dat deze kennis verzamelt en transparant ter beschikking stelt voor beleidsmakers”.

Dat systeem komt er in de vorm van een digitaal loket, waarin de verschillende grote waterbeheerders, de Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Waterweg en de vijf Vlaamse provincies samenwerken om met meer kennis van zaken maatregelen te kunnen nemen in perioden van droogte.

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Raf Bouteligier

Dienst waterlopen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be