Samenaankoop ‘Behaag je tuin in volle vaart’

Maak het verschil in je eigen tuin

Voor het eerst organiseren alle Vlaams-Brabantse regionale landschappen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober kunnen de inwoners van de 62 Vlaams-Brabantse gemeenten, die aangesloten zijn bij een regionaal landschap, aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen.

Met dit streekeigen plantgoed krijgt elke Vlaams-Brabander de kans om de eigen tuin natuurvriendelijker in te richten en zo te zorgen voor een grotere biodiversiteit. Meer bomen in de tuin zorgen ook voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben.

‘Elke tuineigenaar, en dat is 85 procent van alle Vlaams-Brabanders, kan door het planten van streekeigen soorten bijdragen aan een groenere omgeving. Daar geniet je niet enkel zelf van, je doet er ook heel wat dieren een plezier mee. Streekeigen planten vormen immers een ideaal leefgebied voor tal van insecten, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien zijn ze veel beter aangepast aan onze bodem en ons klimaat, waardoor ze grotere overlevingskansen hebben dan ingevoerde soorten. Je kan er dus langer van genieten’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid.

‘Het aanbod is bijzonder uitgebreid en dus geschikt voor elk type tuin, groot of klein. Wie over veel ruimte beschikt, kan gaan voor hoogstam(fruit)bomen, een rij (knot)wilgen of een gemengde heg, haag of houtkant. Wie wat minder plaats heeft kiest misschien voor een klimplant als wilde kamperfoelie of wilde bosrank. En wie de kinderen een plezier wil doen, kan zich uitleven met wilgentakken om een levende groene speelhut te bouwen’, zegt Tinne Cockx van Regionaal Landschap Noord-Hageland.

De bestelperiode loopt van 1 september tot 31 oktober. Op www.behaagjetuin.be vindt men alle informatie over het plantgoed, de prijzen, en de manier van bestellen. Het bestelde plantgoed kan op zaterdag 8 december afgehaald worden in het verdeelpunt van de gemeenten..

Wie nog meer informatie over de keuze van soorten, het aanplanten en het onderhoud wenst, klikt op de website door naar de infobrochures of kan een gratis persoonlijk adviesmoment bij een regionaal landschap aanvragen.

Deze actie kadert in de provinciale ‘Leve de tuin’-campagne.
De regionale landschappen werken samen met de provincie Vlaams-Brabant aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit.

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Bart Vandermaesen

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Tinne Cockx

Regionaal Landschap Noord-Hageland

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be