Eet-wijs: wijze keuzes rond voeding
Lokale Voedselstrategie voor Vlaams-Brabant

Altijd al willen weten hoeveel landbouwbedrijven er zijn in Vlaams-Brabant? In welke teelten onze provincie uitblinkt? En in welke mate we zelfvoorzienend zijn voor een gevarieerd dieet? De dienst land- en tuinbouw van de provincie verzamelde alle informatie in het Rapport landbouw en voedsel Vlaams-Brabant. Eén ding is duidelijk: er is veel veranderd.
Een Lokale Voedselstrategie biedt antwoorden op de uitdagingen van vandaag. De lancering van de Lokale Voedselstrategie vindt plaats op maandag 1 december tijdens de Voedseldag Eet-Wijs.
Voedsel leek de laatste decennia bijna vanzelfsprekend, maar de actualiteit maakt ons duidelijk dat het begrip voedselzekerheid meer dan ooit aan de orde is. Ook in onze provincie kunnen we ons steentje bijdragen door lokaler en duurzamer te eten, voedselverspilling te vermijden, te experimenteren met plantaardige alternatieven, maar vooral respect te hebben voor de boeren die dag in dag uit in de weer zijn voor het eten op ons bord.
Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.
De provincie start met een Lokale Voedselstrategie. Verandering begint op ons eigen bord. Het maken van ‘wijze’ keuzes door de consument is belangrijk, vandaar Eet-Wijs. Natuurlijk vraagt verandering tijd. Door er voldoende aandacht aan te schenken, probeert de provincie ervoor te zorgen dat de bewustwording groeit. Daarnaast moet er ook slim met de bestaande landbouwgrond omgesprongen worden.
Sector grondig veranderd
Uit het rapport landbouw en voedsel blijkt dat de landbouwsector de voorbije twintig jaar een grondige evolutie onderging.
Enkele opvallende cijfers:
- Het aantal landbouwbedrijven halveerde van 5.183 in 2001 naar 2.520 in 2025.
- In Vlaams-Brabant is 96.000 ha geregistreerd als landbouwgrond
- 36% van de bedrijven richt zicht op akkerbouw en 19% op tuinbouw, voornamelijk fruitteelt.
- De gemiddelde bedrijfsgrootte bedraagt 35,07 hectare, dat is hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 28,74 hectare.
Voedseldag Eet-wijs
Programma
- 10:00 uur: Welkomstwoord gedeputeerde Tom Dehaene
- 10:05 uur: Prikkelende stellingen over voedsel in een veranderende wereld - Rikolto
- 10:20 uur: Voorstelling rapport Lokale Voedselstrategie – dienst landbouw Vlaams-Brabant
- 11:00 uur: Voorstelling voedselstrategie - stad Leuven en gemeente Zemst
- 11:40 uur: Local4Food - Katrien Verbeke van Letus
- 12:00 uur: Ludieke reflectie stand-up comedian
- Lunch met Straffe Streekproducten
- 12:15 uur: Infomarkt en netwerking
- 13:00 uur: Nudging in voedsel - Professor Tim Smits KU Leuven
- 13:15 uur: Inspirerende verhalen van producenten en onderzoekers:
- Samenwerken aan de lokale broodketen met lokale boeren - Het Traagste Brood Zemst
- Quinoa teelt in Vlaams-Brabant - Praktijkpunt Landbouw
- Marketing en sociale economie - Fruit Vanhellemont Tielt-Winge
- Inzetten op vernieuwing - Melkerhei uit Linter
- 14:30 uur: Wat schaft de put? Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh
- 15:15 uur: Receptie
Straffe streek
Onder de titel Straffe Streek promoot de vzw Streekproducten de producten van producenten van eigen bodem. Tijdens de voedseldag Eet-Wijs worden de 52 Straffe Streekgemeenten in de bloemetjes gezet om 12 uur.
Het Rapport landbouw en voedsel Vlaams-Brabant en de aanpak van de Lokale Voedselstrategie wordt voorgesteld op maandag 1 december 2025 tijdens de Voedseldag Eet-Wijs in de Melkerij in Zemst.
De Voedseldag richt zich op gemeenten en steden, producenten, consumenten en middenveldorganisaties. Maar geïnteresseerde journalisten zijn eveneens welkom.
Praktisch
- Studiedag van 9.30 tot 15.15 uur
- De Melkerij, Brusselsesteenweg 3, 1980 Zemst
- Programma en inschrijvingen: www.vlaamsbrabant.be/eet-wijs
Tip: abonneer je op de gratis nieuwsbrief Eetwijs via www.vlaamsbrabant.be/eetwijs
Tom Dehaene
Ine Vervaeke
Anja De Wolf

