Ruim 60.000 planten gaan de grond in

Klimaatbestendige tuinen zitten in de lift

De samenaankoop ‘Behaag je tuin’ kende opnieuw een recordaantal bestellingen. In totaal bestelden 1.961 Vlaams-Brabanders uit 57 gemeenten dit jaar 'plantgoed uit eigen streek’. ​ Goed voor maar liefst 60.495 bomen en struiken.

​ ​
Op zaterdag 16 december halen de bestellers hun plantgoed op in het afhaalpunt van hun gemeente. Zo krijgen Vlaams-Brabantse tuinen er deze maand 3.851 hoogstambomen en 20,2 kilometer hagen, heggen en houtkanten bij.

De regionale landschappen werken, samen met de provincie Vlaams-Brabant en gemeenten, aan het behoud, het herstel en het versterken van natuur, landschap, erfgoed en streekidentiteit. Met deze actie ondersteunen ze tuineigenaars die aan de slag willen gaan voor biodiversiteit en het klimaatbestendiger maken van de omgeving.

“We zijn heel blij met het grote aantal bestellers. Naast de vele bomen en struiken komen er ook 1.346 klimplanten bij”, zegt Lies Heirman, biodiversiteitsmedewerker van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. “De bessen van klimplanten zijn nuttig voor vogels en de bloesems voor bijen. Ook op een kleine oppervlakte kan je dus vogels en bijen helpen aan voedsel. We zijn blij dat de samenaankoop goed gekend is. Mensen hechten immers belang aan een goede kwaliteit van het plantgoed en veel inwoners weten intussen wat de voordelen zijn van bomen planten. Samen met het succes van de pakketten voor de kleinere tuinen en stadstuinen, geeft dit aan dat de actie ook in die omgeving stilaan doordringt”.

“Het is goed dat er veel wordt aangeplant in Vlaams-Brabant. Het is ook dringend nodig als we het hoofd willen bieden aan de grootste extremen die gepaard gaan met de klimaatverandering. Inwoners kunnen hun tuin op die manier een pak klimaatbestendiger maken. Diepwortelende bomen en struiken zorgen voor een betere wateropname in de tuin op de natste momenten en ze bieden schaduw en verkoeling op hete dagen”, besluit Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

De pers is op zaterdag 16 december welkom op volgende afhaalmomenten:

  • Zemst, tussen 10 en 12 uur, ​ Werkliedendienst (naast recyclagepark) in Houtemsestraat 26
  • Rotselaar, tussen 9 en 12 uur, Gemeentelijke magazijnen in Beversluis 7

 

Meer info: www.behaagjetuin.be

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Lies Heirman

Biodiversiteitsmedewerker, Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Annabel Pennings

medewerker biodiversiteit, Regionaal Landschap Dijleland

Katelijne Aelen

Medewerker educatie, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Tinne Cockx

Projectcoördinator, Regionaal Landschap Noord-Hageland

Anneleen Roels

Projectmedewerker, Regionaal Landschap Zuid-Hageland

Greet De Prins

Communicatie Regionale Landschappen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be