Ruim 60.000 euro voor de versterking van 5 handelskernen

Provincie gaat voor bloeiende centra

De provincie Vlaams-Brabant keurde 5 handelskernversterkende projecten goed in de gemeenten Dilbeek, Landen, Tervuren, Tienen en een intergemeentelijk project van Horizon+ voor de gemeenten Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. Deze 5 projecten ontvangen in totaal 61.207,62 euro om hun handelskernversterkende initiatieven uit te voeren.

De versterking van onze handelskernen is belangrijk’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. ‘Door gemeenten te ondersteunen die hiervoor initiatieven nemen, geven we niet alleen zuurstof aan de economie, maar zorgen we ook dat het daar aangenamer wonen is. Met ons economisch beleid spelen we een regisseursrol voor een welvarende en toekomstgerichte regio voor alle Vlaams-Brabanders’.
 

Tervuren, Tienen en Dilbeek ontwikkelen beleidsvisie op hun handelskern

 • Tervuren actualiseert haar detailhandelsvisie, ontwerpt een plan om de beeldkwaliteit van het centrum te versterken en bakent haar kernwinkelgebied af.
  De nieuwe detailhandelsvisie moet de ruimtelijke kwaliteit en samenhang van het centrum versterken. Met het geactualiseerde plan wil de gemeente grip krijgen op de toekomstige ontwikkeling van de handel in dat centrum. De visie steunt op het beeldkwaliteitsplan waarmee men de uitstraling en zichtbaarheid van het handelscentrum wil verbeteren.
   
 • Tienen gaat investeren in haar stadskerngebied en de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, te werken en te winkelen.
  Daarvoor schrijft de stad de studieopdracht ‘versterken van de detailhandel in Tienen’ uit. Enerzijds wil de stad het kernwinkelgebied afbakenen en een actieplan opstellen met concrete voorstellen om deze afbakening ook zichtbaar te maken. Daarnaast omvat het actieplan voorstellen om de leegstand tegen te gaan.
  Anderzijds zal er langs de Leuvenselaan een aanzienlijke handelsoppervlakte worden ontwikkeld. De stad gaat erop toezien dat deze zone voor grootschalige kleinhandel in geen geval concurrentie vormt voor de detailhandel in het centrum. Ze gaat daarom het aanbod aansturen en bijkomende randvoorwaarden opleggen.
  Tienen laat zich hiervoor bijstaan door een gespecialiseerd studiebureau en ontvangt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
 • Dilbeek gaat deelnemenaan het traject bedrijvige kern van Unizo.
  Via dit traject wil men komen tot een maatschappelijk gedragen handelskernprofiel voor Dilbeek, waaraan concrete acties ter versterking van de handelskern opgehangen kunnen worden.
  Daarnaast wordt er een online platform uitgewerkt dat de lokale economie moet ondersteunen. Via het platform wordt een gemeentelijke klantenkaart ontwikkeld die binnen Dilbeek gebruikt kan worden bij de aangesloten handelaars. Op die manier worden klanten aangespoord om lokaal te kopen.
  De gemeente krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
   

Landen en Horizon+ maken werk van de versterking van hun handelskern

 • Landen gaat een gemeentelijke cadeaubon invoeren die de zichtbaarheid van de lokale handel moet verhogen en moet aansporen om lokaal te winkelen.
  Dit initiatief vloeit voort uit het strategisch commercieel plan waaraan de stad momenteel werkt. De cadeaubon zal te verkrijgen zijn via een verkoopautomaat, die geplaatst zal worden op een centrale, toegankelijke plek in open lucht.
  De gemeente krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant. 
   
 • Projectvereniging Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken. Het project stimuleert de verweving tussen toerisme en economie.
  Vier kunstzinnige natuurinstallaties, ter hoogte van de vier Vlaamse poorten van het Zoniënwoud, zorgen ervoor dat de bezoekers gemakkelijker hun weg vinden naar winkelgebieden in de buurt. Er worden hiervoor aangepaste fiets- en wandelkaarten gemaakt. Horizon+ krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.

Lynn Peeters

Dienst economie, Provincie Vlaams Brabant

Marc Florquin

Gedeputeerde voor economie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be