Rouwkost.be helpt jongeren rouwen.

Rouwkost.be is een website op maat van jongeren die hulp moet bieden bij grote, onverwachte verliezen. Jongeren van 13 tot 23 jaar vinden er tips over hoe om te gaan met rouwen en kunnen zich informeren over welke overheidsinstanties in welke situatie optreden. Ook ouders en scholen vinden er tips terug over hoe ze rouwende jongeren kunnen bijstaan. Slachtofferbejegenaars in heel Vlaanderen zullen de website ook actief gebruiken bij slechtnieuwsmeldingen in de toekomst.

Wanneer iemand dichtbij plots veraf is, voelen jongeren zich vaak alleen. Ouders focussen op hun recent verlies waardoor bijvoorbeeld broers of zussen niet op de voorgrond durven treden. Toch zijn het niet enkel broers en zussen die moeten leren rouwen. Want wat doe je als je een vriend verliest en hoe ga je als school om met een leerling die zichzelf van het leven berooft of omkomt in een verkeersongeluk? Dat zijn enkele vragen waar Rouwkost.be een antwoord op wil bieden.

‘Uit ervaring merk ik dat jongeren zich vaak verloren voelen wanneer iemand uit hun omgeving er plots niet meer is’, zegt Luc De Geyndt, slachtofferbejegenaar bij politiezone AMOW. ‘Er moest iets komen op jongerenmaat. Een platform waar tieners en jongvolwassenen toegang tot hebben via hun computer en smartphone en een antwoord kunnen vinden op hun specifieke vragen en noden’.


Rouwkost vult gat in hulpverlening bij overlijden

Het concrete idee om een website te maken ontstond een hele tijd geleden toen slachtofferbejegenaar Luc De Geyndt, samen met twee jonge dames die zelf ook hun zus en broer verloren, voelden dat er iets ontbrak in de Vlaamse hulpverlening.
‘Er zijn heel wat nuttige organisaties die jongeren helpen bij problemen, maar bij een groot verlies zie je door de bomen het bos niet meer. Rouwkost.be is een platform waar alle relevante organisaties vertegenwoordigd worden en jongeren op weg worden geholpen in hun rouwproces’, zegt Evelien Meskens die twee jaar geleden zelf haar broer plots verloor.

‘Een platform als Rouwkost stimuleert jongeren om op een laagdrempelige manier te praten over hun gevoelens. Het kan de stap naar een gesprek tussen naasten toegankelijker maken en hen erkenning geven in wat ze voelen niet abnormaal is. Wij ondersteunen dan ook graag tools die de hulpverlening binnen onderwijs en gezondheidssector toegankelijker maakt’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gezondheid.


Is het normaal dat …?

Op de website is ondermeer een rubriek te vinden die antwoorden geeft op vragen die beginnen met “Is het normaal dat…” en is er een sectie te vinden die het hele proces van de eerste vaststelling tot slachtofferzorg uitlegt.
‘Uit een enquête die vooraf ging aan de website, bleek dat veel jongeren het moeilijk vinden om over hun verlies te praten. Daarom hebben we ook ruimte gelaten voor ervaringen op de website en zullen
we regelmatig artikels posten op onze Facebookpagina’, zegt Sofie Debruyckere, die 5 jaar geleden haar zus verloor.
 

Sneller hulp bij rouwproces

‘We hopen dat jongeren nu sneller hulp zullen zoeken tijdens hun rouwproces, al is het maar durven praten over hoe ze zich voelen’, zegt Michelle Scheerlinck die vanuit haar stage in de opleiding sociaal werk bij de politie, ook meewerkt aan het project.

Rouwkost.be ontstond mede door hulp van politiezone AMOW, vzw Ambras en de provincie Vlaams Brabant en zal in de nabije toekomst ook ingezet worden als tool, gebruikt door slachtofferbejegenaars in heel Vlaanderen. 
 

 

Evelien Meskens

Communicatiemedewerker Rouwkost.be

Luc De Geyndt

Slachtofferbejegenaar politiezone AMOW

Marc Florquin

Gedeputeerde voor gezondheid

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be