Rotstuin van Huizingen wint prijs voor historische tuinen

De rotstuin Bloemendal in het Provinciedomein Huizingen wint de Hans Vredeman De Vries-prijs van de Koning Boudewijnstichting voor ‘historische tuinen’.


De rotstuin in het provinciedomein van Huizingen werd oorspronkelijk aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1958. In de tuin van 5 ha is 1.027.000 kg rots verwerkt en staan 151.000 planten.

De restauratie van de rotstuin Bloemendal in Huizingen is toonaangevend qua aanpak. Het is het resultaat van een gedegen onderzoek en uitvoering. Met de Hans Vredeman de Vriesprijs 2022 lauwert het Fonds Louise Vanden Bulcke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, een bijzonder restauratieproject met een hoge erfgoedwaarde.

"Met de renovatie van de iconische alpentuin 'Het Bloemendal', zwanenzang van de Nouveau Jardin Pittoresque-beweging, werd hetgeen overblijft van het oorspronkelijke concept in ere hersteld. Ook werd de bodem van de rotstuin aangepast aan de planten”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

“We zijn trots dat ons provinciedomein in de prijzen is gevallen. Onze rotstuin is het pronkstuk van Huizingen. Via nieuwe infopanelen gaan we ervoor zorgen dat het grote publiek mee kan genieten van de gerestaureerde rotstuin”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

Meer info: Provinciedomein Huizingen | Provincie Vlaams-Brabant (vlaamsbrabant.be)

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Dirk Bollen

Coördinator, Erfgoedstichting Vlaams-Brabant

Veronique Guillaume

Provinciedomein Huizingen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be