Rotstuin Huizingen valt in de smaak

Speciale vermelding tijdens Publica Awards

De pas gerestaureerde rotstuin van het provinciedomein Huizingen kreeg tijdens de uitreiking van de Publica Awards een speciale vermelding. De jury was gecharmeerd door de technische kwaliteit van de restauratie en de uniciteit van het project.

Op de jaarlijkse Publica Awards worden inspirerende projecten van overheden in de kijker gezet.
Organisator van de Publica Awards is het bedrijf EBP. EBP is een Europese groep die marktleider is op het vlak van informatie over en begeleiding bij overheidsopdrachten.

Op de Publica Awards 2019 kreeg de rotstuin van het provinciedomein Huizingen een ‘speciale vermelding’ in de categorie ‘Erfgoed en architectuur’.
De jury was gecharmeerd door de technische kwaliteit en de zorg waarmee de tuin terug tot leven is gebracht, onder meer via het terugbrengen van de alpiene structuur, de loop van het beekje en de aanplantingen. Ook het publieke karakter was een belangrijke factor bij de bekroning: de tuin is open om vrij van te genieten maar er worden ook geleide wandelingen georganiseerd.
De jury vond het project zo uniek, zo moeilijk te vergelijken met de andere kandidaten, dat ervoor gekozen is om het niet mee te nemen in de rangschikking maar de initiatiefnemers te bekronen met een ‘Eervolle vermelding’.

“We zijn blij met deze waardering”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor provinciedomeinen. “Onze rotstuin is immers uniek in België. Na meer dan 50 jaar was het nodig om de tuin te restaureren. Deze restauratie hebben we vorig jaar met succes afgerond. De rotstuin schittert weer in al zijn glorie. En het is dan ook een genoegen om te merken dat dit ook door kenners wordt opgemerkt”.

Ook in 2011 behaalde het provinciedomein van Huizingen een prijs: de prijs voor Publieke Ruimte voor het dierenpark. En het provinciedomein van Kessel-Lo werd in 2015 finalist voor de Groene Lente-prijs voor de aanleg van de inkomzone aan de Holsbeeksesteenweg.

“Deze prijzen tonen aan dat we goed bezig zijn om de provinciedomeinen, toch de paradepaardjes van onze provincie, uit te bouwen tot publieksvriendelijke en moderne attracties“, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Sarah Staut

Domeinbeheerder Huizingen, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be