Rotselaar is 37ste diervriendelijke gemeente

Gisteren werd Rotselaar de 37ste diervriendelijke gemeente van Vlaams-Brabant. 

De provincie Vlaams-Brabant overhandigt een label aan lokale besturen die de beginselverklaring ‘diervriendelijke gemeente’ ondertekenen.

‘De ondertekening van deze verklaring houdt in dat de gemeente ernaar streeft om zo veel mogelijk rekening te houden met dierenwelzijn in haar beleid. De gemeente engageert zich om 11 actiepunten waar te maken zoals de aanstelling van een schepen voor dierenwelzijn, het promoten van het steriliseren van zwerfkatten en het toestaan van huisdieren in sociale woningen, rustoorden en serviceflats’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor dierenwelzijn. ‘Het label dient als uithangbord voor de inwoners om de  gemeentelijke inzet voor dieren kenbaar te maken. Met 37 diervriendelijke gemeenten in Vlaams-Brabant zijn we goed op dreef en tornen we uit boven het Vlaamse gemiddelde, maar het is onze ambitie om dat aantal nog stevig op te krikken. We willen dierenwelzijn op de agenda zetten van élke Vlaams-Brabantse gemeente’.

‘Wij zijn heel blij met deze titel’, zegt Nico Lodewijks, schepen van dierenwelzijn. ‘Als groene gemeente is het belangrijk dat we voldoende aandacht besteden aan het welzijn van dieren. Zo krijgen we regelmatig melding van zwerfkatten. Hiervoor hanteren we een diervriendelijk zwerfkattenbeleid waarbij we samenwerken met een asiel uit de regio. Zwerfkatten worden gevangen, gecontroleerd op ziektes, gesteriliseerd of gecastreerd en vervolgens terug uitgezet. De voorbije jaren merkten we dat er bij de inwoners een gemis was aan een zone waar honden vrij kunnen rondlopen. Daarom maakte de gemeente dit jaar werk van een hondenlosloopweide. Deze werd door de hondenliefhebbers enthousiast onthaald’.

Ook voor de toekomst zijn er nog heel wat acties mogelijk om het dierenwelzijn in Rotselaar te verbeteren.
Zo pleit de schepen van dierenwelzijn voor diervriendelijk vuurwerk: ‘Vuurwerk dat minder lawaaierig is dan traditioneel vuurwerk, maar nog steeds het nodige spektakel biedt. Het zou mooi zijn om dit al te realiseren met nieuwjaar, wanneer er traditioneel veel vuurwerk de lucht in gaat’.

Tie Roefs

Gedeputeerde voor dierenwelzijn, Provincie Vlaams Brabant

Annemie De Turck

Dierenwelzijn, Provincie Vlaams Brabant

Dirk Claes

Burgemeester, Gemeente Rotselaar

Nico Lodewijks

Schepen van dierenwelzijn, Gemeente Rotselaar

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be