Rondreizende expo glasramen promoot ontwikkeling van Zoniënwoud

Vandaag plaatsten de provincie Vlaams-Brabant en kunstenaar Kristof Morel vier glasramen van koestersoorten in de inkomhal van het Provinciehuis in Leuven. Het zijn reproducties van de originele kunstwerken die tot vorig jaar te bezichtigen waren in het Zoniënwoud. Ze brengen de visie op de ontwikkeling van dit gebied onder de aandacht. De kunstwerken zijn nog tot mei te bezichtigen in het Provinciehuis. Daarna maken ze een rondreis langs overheidsgebouwen van het Brussels Gewest, Vlaanderen en Europa.

Aan de vier Vlaams-Brabantse poorten van het Zoniënwoud, in Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode, werden in 2018 vier kunstzinnige natuurinstallaties geplaatst.

“Vier van onze koestersoorten, het Vliegend Hert, de Weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad, werden door kunstenaar Kristof Morel in immense glas-in-lood ramen gegoten. Ze staan symbool voor de rijkdom aan biodiversiteit in het Zoniënwoud, die we willen versterken”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

“De kunstwerken trokken ook heel wat toeristen naar het Zoniënwoud”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “De glasramen die nu in het Provinciehuis worden opgehangen zijn kleinere reproducties van de originele glasramen”.

De vier kunstwerken zijn tot mei in de inkomhal van het Provinciehuis te bezichtigen.
Daarna reizen ze verder naar de dienst leefmilieu van het Brussels Gewest in het Tour & Taxis-gebouw, de Vlaamse Overheid in het Herman Teirlinckgebouw en het Europees Parlement.

“De bedoeling van deze tentoonstelling is om de gebiedsvisie op het Zoniënwoud,  die we momenteel aan het uitwerken zijn via het strategisch project Horizon+, uit te dragen door de betrokken overheden, zijnde Vlaams-Brabant, Brussel, Vlaanderen en Europa”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie en ruimtelijke planning.

Horizon+ is een samenwerkingsverband tussen de provincie Vlaams-Brabant, Natuurinvest, het Agentschap Natuur en Bos, Regionaal Landschap Dijleland en de gemeenten Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode en Tervuren met financiële steun van het Vlaamse departement Omgeving.

Het strategisch project Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken.

De provincie Vlaams-Brabant heeft de ambitie om, in het gebied van de 'Brabantse Wouden', het Zoniënwoud te verbinden met het omliggende blauwgroene netwerk van de Voer-, Molenbeek-, en IJsevallei. De nadruk ligt op het realiseren van een groot aantal natuurverbindingen en de uitbouw van de poorten tot het Zoniënwoud in relatie tot sterke dorpskernen”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor ruimtelijke planning, Provincie Vlaams-Brabant

Bart Nevens

Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor toerisme, Provincie Vlaams-Brabant

Jo Decoster

Projectcoördinator Horizon+

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be