Rij je eigen WK Wielrennen op de nieuwe Dijleland Gravelroute

Op 13 mei huldigden de provincie en Toerisme Vlaams-Brabant de nieuwe Dijleland gravelroute in. Deze route, die door 666gravel werd uitgetekend, ​ telt zo’n 100 km en 1.000 hoogtemeters. Het traject loopt over de mooiste onverharde wegen van de Druivenstreek en langs de belangrijkste hellingen en kasseistroken uit de Flandrienlus van het WK Wielrennen.

De nieuwe Dijleland Gravelroute werd op 13 mei ingefietst ​ (C): Jan geys Vojomag
De nieuwe Dijleland Gravelroute werd op 13 mei ingefietst ​ (C): Jan geys Vojomag

Beginnen aftellen naar WK Wielrennen

“Met deze nieuwe route geven we, als partners van het WK Wielrennen, meteen ook het symbolisch startschot voor het aftellen naar dit grote evenement, dat eind september plaatsvindt” zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor recreatie. “Het 100-jarige WK-Wielrennen zal één grote reclamespot voor de troeven van de provincie Vlaams-Brabant zijn met potentieel 200 miljoen kijkers. We gaan het WK dan ook aangrijpen om de streekidentiteit en het welbevinden van onze inwoners te verhogen en om economische return te genereren. Niet enkel sportieve fietsers, maar ook mensen met een hart voor de koers zullen de komende maanden in aanloop naar het WK kunnen genieten van heel wat activiteiten”.

Inhuldiging van de nieuwe Dijleland Gravelroute met gedeputeerden Ann Schevenels en Gunther Coppens en Christophe Impens, verantwoordelijke organisatie WK Wielrennen, in de WK-outfit
Inhuldiging van de nieuwe Dijleland Gravelroute met gedeputeerden Ann Schevenels en Gunther Coppens en Christophe Impens, verantwoordelijke organisatie WK Wielrennen, in de WK-outfit

Gravelroute Dijleland verrijkt aanbod voor sportieve fietser

Toerisme Vlaams-Brabant heeft de voorbije jaren actief ingezet op het creëren van een aanbod voor de sportieve fietstoerist. De Eddy Merckx-, Sven Nys- en De Brabantse Pijl cyclingroute zijn hiervan voorbeelden waarvan duizenden renners de voorbije jaren genoten hebben. ​
Sinds kort zit gravelrijden, een fietsdiscipline waarbij fietsers met een gravelbike of mountainbike onverharde trajecten opzoeken, in de lift. ​

“Vlaams-Brabant telt vele gravelwegen en daarom beslisten we om in dit WK-jaar werk te maken van een gravelaanbod dat de troeven van de streek ten volle uitspeelt. Gravelrijders vinden in onze regio voortaan heel wat uitdagende trajecten, waaronder nu ook dat van het Dijleland”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme. “Dus voordat men zich tegoed doet aan een frisse Hagelandse wijn of streeklunch kan men genieten van onze prachtige routes".

Foto: parcours van de Brabantse Pijl ​ (C): Lander Loeckx
Foto: parcours van de Brabantse Pijl ​ (C): Lander Loeckx

Het traject van de nieuwe Dijleland gravelroute trekt door Leuven, Bertem, Huldenberg, Overijse, Tervuren en Oud-Heverlee. Het is een pittige en uitdagende route.

“Net als je denkt dat je het zwaarste stuk wel gehad hebt, draai je de bocht om en wacht je de volgende helling, zegt Jan Van Herck van 666gravel, die de route ontwikkelde. “Singletracks door het bos, grindpaden, veldwegen of kasseistroken. Elk pad is anders dan het vorige. Het ene moment trap je door open velden, wat verder duik je het bos in of slinger je door een dorp. De enige constante is dat de route nooit echt vlak is. Bovendien worden de onverharde passages afgewisseld met alle belangrijke hellingen en kasseistroken uit de WK Flandrienlus. Je zere kuiten worden geen moment rust gegund op deze route”.

 

Praktische info:

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Els Salembier

Toerisme Vlaams-Brabant, Provincie Vlaams-Brabant

Pieter Vandeperre

Evenementen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be