Regionale Landschappen van Vlaams-Brabant werken samen voor wilde bijen

Bijen hebben het moeilijk. Daarom willen de Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen alle kansen benutten om het de bijen aangenamer te maken. De vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren daarom in aanloop naar de Week van de Bij  heel wat activiteiten zodat iedereen aan de slag kan om de noeste bruin-gele werkers te ondersteunen.

'Bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers van wilde planten, fruitbomen en land- en tuinbouwgewassen. Zonder bijen geen fruit, groenten en bloemen. Ze zijn cruciaal voor de voedselproductie en ons welzijn. We hebben de bijen broodnodig, helaas slinkt hun aantal elk jaar. Belangrijk dus om de bijen een handje te helpen', zo vinden de Regionale Landschappen en Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. 
 

Een overzicht van de activiteiten in aanloop naar de Week van de Bij (27/5 - 4/6):

Cursus bloemen- en akkerweides aanleggen: een bloemen/akkerweide is erg gunstig voor wilde bijen. Tijdens deze cursus leert men onder leiding van Inverde alles over de aanleg en het beheer ervan. Zo kan iedereen aan de slag gaan om een eigen bloemenrijkdom te creëren.

  • 18 mei – Tielt-Winge, Regionaal Landschap Noord-Hageland
  • 19 mei – Drogenbos, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei
  • 28 mei – Wemmel, Regionaal Landschap Groene Corridor

Bloemenzaadactie: 34 gemeenten in Vlaams-Brabant verdelen deze lente bloemenzaad aan hun inwoners in samenwerking met de provinciale landbouwdienst. 

Feest van de Bij op 27 mei, Plantentuin Meise. Bezoek de informatieve stand van de Regionale Landschappen tijdens dit startschot van de Week van de Bij. Een bijenfeest voor jong en oud, met doorlopend workshops en activiteiten voor het hele gezin.

Foto expo ‘To Bee or not to Bee’ tot 17 juni, Sobieski park Brussel. Een gratis fototentoonstelling van Dieter Telemans over de bestuivers.

Demosessies ‘Plant een klimplant’ in Vlaams-Brabant. Een landschaps- en tuinarchitect vertelt alle tips & tricks over het planten van gevelgroen.

Zomersnoeicursussen ‘Beheer je boomgaard’. Fruitboomgaarden zijn heel erg afhankelijk van bijen en andere bestuivers. Tijdens deze snoeicursus leer je je boomgaard beheren. 

Samenaankoop fruitbomen, bomen, hagen, heggen en houtkanten. De regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop van inheemse gemengde hagen, heggen, houtkanten en hoogstambomen voor in je tuin. Er is veel variatie in het aantal soorten en dus ook verschillende soorten stuifmeel voor de bijen, die hier van vroeg in de lente tot laat in het najaar van kunnen smullen. Bestellen is mogelijk tussen 1 september en 31 oktober.

Infomomenten over het aanleggen van bermen voor wilde bijen voor gemeenten, over het aanleggen van bijenranden voor landbouwers, educatieve workshops voor kinderen en worden er bijenblokken en bijenhotels geplaatst.

Meer informatie over de geplande activiteiten is terug te vinden op de websites van Regionaal Landschap Groene Corridor, Regionaal Landschap Noord-Hageland, Regionaal Landschap Zuid-Hageland, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei en Regionaal Landschap Dijleland.

 

 

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Greet De Prins

Dienst Leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be