Provincies ondersteunen corona-vaccinatie

Provincies.incijfers.be helpt bij opsporing van moeilijk te bereiken groepen

In elke Vlaamse eerstelijnszone werd voor de vaccinatiecentra een populatiemanager aangesteld. Deze populatiemanager staat in voor het behalen van de minimale vaccinatiegraad van 70% in de bevolking. Hij/zij gaat op zoek naar moeilijk te bereiken groepen om hen te stimuleren zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In deze zoektocht kan de populatiemanager een beroep doen op de gegevens van de interprovinciale databank provincies.incijfers.be


Samen met de partners in de eerstelijnszone bekijken de recent aangestelde populatiemanagers hoe moeilijk bereikbare groepen gestimuleerd kunnen worden om zich te laten vaccineren. Dat kan bijvoorbeeld via sociaal-culturele verenigingen of brugfiguren.

Overzicht van de Vlaams-Brabantse eerstelijnzones
Overzicht van de Vlaams-Brabantse eerstelijnzones

De populatiemanagers moeten hiervoor een goed zicht krijgen op de samenstelling van de bevolking in hun werkingsgebied op basis van gegevens, zoals leeftijdsstructuur, afkomst en gezinssamenstelling.
De interprovinciale databank provincies.incijfers.be biedt deze gedetailleerde informatie aan.

Om de populatiemanagers daarbij extra te ondersteunen werden in de databank een aantal kant-en-klare tabellen aangemaakt.
Een voorbeeld van zo'n tabel vind je via: https://provincies.incijfers.be/databank?report=vaccinatiecentra

De populatiemanagers werden via informatiesessies klaargestoomd om te werken met de databank. Ze krijgen ook op vraag en op maat verdere ondersteuning van de medewerkers van Data & Analyse.

"De info die we terug vinden via provincies.incijfers.be geven ons de mogelijkheid om op het niveau van statistische sector de evolutie van de vaccinatiegraad te plaatsen naast de kenmerken van de bevolking in deze sector. Zo kunnen we een beter inzicht verwerven van bepaalde doelgroepen, die om één of andere reden de weg naar het vaccinatiecentrum minder gemakkelijk vinden. Dankzij deze data wordt er, samen met de lokale besturen, gerichte informatie verspreid naar deze doelgroepen via flyers, aparte infobladen, social media of mededelingen via verenigingen en instellingen. We volgen uiteraard de resultaten van onze acties nauwlettend op", zegt Patrick De Rycker, populatiemanager van de eerstelijnszone Pajottenland.

Foto: infosessie voor vrijwilligers van het interne call center van het Vaccinatiecentrum in Dilbeek
Foto: infosessie voor vrijwilligers van het interne call center van het Vaccinatiecentrum in Dilbeek

"Dankzij de cijfers van provincies.incijfers.be kon ik snel een mooi overzicht maken van de populatie in mijn eerstelijnszone. Ik maakte van elke gemeente een profielschets aan de hand van de cijfers die ik hier kon terugvinden. Zo kon ik ook het vaccinatiecentrum snel inlichten over de te vaccineren populatie. De cijfers hebben mij geholpen om mijn populatie te leren kennen en helpen mij om mijn doelgroep strategieën uit te werken samen met de communicatiecellen en lokale besturen. De data zijn voor mij een dagelijkse bron om de vaccinatiecampagne op te volgen", vult Jolien Roekens, populatiemanager van eerstelijnszone Leuven-Noord, aan.


Bovendien zullen de cijfers uit de databank ook worden overgenomen in het vaccinatiedashboard dat voor de populatiemanagers wordt aangemaakt door het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“Onze steunpunten Data & Analyse hebben een lange traditie in het verzamelen van cijfers en ondersteunen van lokale besturen en andere organisaties bij het in kaart brengen van de kenmerken van de bevolking”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “We zijn blij dat ze hun verzamelde gegevens nu kunnen inzetten voor de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe sneller we uit deze gezondheidscrisis geraken”.

Tom Dehaene

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Tine De Rijck

Steunpunt Data & Analyse, Provincie Vlaams-Brabant

Patrick De Rycker

Populatiemanager, ELZ Pajottenland

Jolien Roekens

Populatiemanager, Eerstelijnszone Leuven-Noord

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be