Provincieraad heft aanvullende renovatielening op

De raad van de provincie Vlaams-Brabant schrapt vanaf 1 juli het reglement voor een aanvullende renovatielening. Dit reglement is door gelijkaardige Vlaamse initiatieven overbodig geworden. Het reglement heeft, na meer dan 60 jaar dienst, zijn nut bewezen.

Sinds 1960 heeft de provincie Vlaams-Brabant een aanbod van aanvullende renovatieleningen om de woningkwaliteit van gezinswoningen te verbeteren. ​
Deze renovatielening is destijds ontstaan om een leegte binnen het Vlaamse renovatiebeleid op te vullen. Heel wat woningeigenaars stonden immers voor de opgave om met een zeer beperkte financiële draagkracht, de kwaliteit en energieprestatie van hun woning te verbeteren. Een groot deel van deze doelgroep kon in het verleden weinig tot geen gebruik maken van financiële ondersteuning van hogere overheden. ​
Om die reden was en bleef het aanbod van de provincie Vlaams-Brabant lange tijd relevant.

Maar de laatste jaren zijn er in Vlaanderen heel wat stappen gezet op dat vlak, zoals recent de introductie van “Mijn Verbouwlening” en de ondersteuning van de renovatie van noodkoopwoningen via het Vlaamse “Noodkoopfonds”.

“Een groot deel van de doelgroep, die gebruik kon maken van de provinciale aanvullende renovatielening, kan nu gebruik maken van middelen van de Vlaamse overheid. Dit zorgde ervoor dat de vraag naar de aanvullende provinciale renovatielening afnam. De inzet die operationeel en financieel nodig is, is niet meer rendabel wegens het beperkte aantal toekenningen van nieuwe leningen”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor wonen.


Voor woningeigenaars uit kwetsbare doelgroepen heeft de provincie Vlaams-Brabant nog wel de renovatieleningen met uitgestelde terugbetaling en renovatiebegeleiding. Dit aanbod beantwoordt vandaag beter aan de noden die er bij hen zijn.

Gunther Coppens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Fien Van den Abeele

Dienst wonen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be