Provinciedomeinen kenden een stabiel seizoen ondanks slecht weer

In 2023 vonden 895.357 bezoekers de weg naar de 4 Vlaams-Brabantse provinciedomeinen. Dat zijn er 51.408 of zo'n 5% minder dan in 2022. Ze kwamen genieten van de openluchtzwembaden, speeltuinen, minigolf en minicars, roeibootjes, wandel- en sportinfrastructuur en de groene omgeving van de domeinen zelf.


“Ondanks een zomervakantie met wisselvallig weer bleef de ticketverkoop voor de betalende attracties stabiel", zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen. "De domeinen blijven de parels van onze provincie en we blijven investeren om het aanbod af te stemmen op de ontspanningsnoden van de Vlaams-Brabanders".

Provinciedomein Huizingen

Het Provinciedomein Huizingen trok het voorbije jaar 353.946 geregistreerde bezoekers. Dat zijn er 42.195 minder dan in 2022.

De populairste attracties zijn het treintje (22.186 tickets), de minicars (20.836 tickets), de minigolf (7.938 bezoekers) en de boten op de roeivijver (7.172 tickets).

De toeristentrein deed het, met 22.186 bezoekers, het afgelopen seizoen uitzonderlijk goed. Er waren 6.000 bezoekers meer dan in seizoen 2022. Het is voor jonge gezinnen, met kinderen die nog niet erg ver kunnen stappen, en oudere bezoekers, die de hoogtemeters in Huizingen nog moeilijk kunnen overbruggen, dé manier om het hele domein te ontdekken en ook ons bosgebied te doorkruisen.

In 2023 kenden de evenementen en activiteiten ook veel succes. Putteke Winter was een erg succesvolle editie, de Paaseierenraap trok ook opnieuw erg veel kinderen, de trekpaardenactiviteiten trokken nieuwsgierige bezoekers, net zoals de ‘Film in het Bos’, Grootouder-kleinkinddag, fakkeltocht en het eindeseizoensfeest.
Het domein organiseerde opnieuw, na enkele jaren afwezigheid, ‘Springplezier’ en maakte daar twee dagen van met kinderanimatie en springkastelen. Dat trok erg aan.
En de geboorte van Remi, het jongste lid van onze trekpaardenfamilie, in juni trok ook veel bezoekers aan.

De natuuractiviteiten trokken 8.002 bezoekers aan.


Provinciedomein Kessel-Lo

In Kessel-Lo registreerde de vaste teller 293.703 bezoekers. Dat zijn er 7.822 meer dan in 2022.

In het ploeterbad noteerde men 31.394 bezoekers, 4.145 minder dan vorig seizoen.

De minigolf kon rekenen op 6.648 sportievelingen en de bootjes op 5.557. ​
Daarnaast trok het verkeerspark 5.867 bezoekers aan en de natuuractiviteiten 5.400 kinderen.


Provinciedomein Halve Maan

Het Provinciedomein Halve Maan in Diest klokte het voorbije jaar af op 136.427 bezoekers. Dat zijn er 12.431 minder dan in 2022.
Daarbovenop namen 74.481 personen een duik in het openluchtzwembad. Dat zijn er 1.697 meer ten opzichte van vorig jaar, ondanks het matige weer in de zomervakantie.

Ook in 2023 konden de bezoekers terecht op de talrijke attracties. Zo genoten 3.616 ​ personen van de minigolf. Met 4.236 deelnemers was het nieuwe hoogteparcours een populaire attractie.
De natuuractiviteiten trokken zo’n 15.018 bezoekers aan.

De overnachtingmogelijkheden op het domein deden het goed/wat minder. In totaal werden er 126 overnachtingen geboekt in de trekkershutten en 247 op het camperterrein.

Dit jaar zal een nieuwe klimtoren het aanbod vergroten.

 

Provinciedomein Het Vinne

Het Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw werden 111.282 bezoekers geteld. Dat zijn er 4.331 minder dan het vorige seizoen. ​
252 personen huurden er een fiets om de streek te verkennen.
De natuuractiviteiten trokken 5.005 bezoekers aan. Er waren 168 gegidste activiteiten.

Meer info over de provinciedomeinen: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/vrije-tijd-en-toerisme

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Veronique Guillaume

Provinciedomein Huizingen, Provincie Vlaams-Brabant

Oswald Debelder

Provinciedomein Kessel-Lo, Provincie Vlaams-Brabant

Philippe Van Diest

Domeinbeheerder Halve Maan, Provincie Vlaams-Brabant

Liesbet Cox

Domeinbeheerder Het Vinne

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be