Provinciedomein Kessel-Lo hergebruikt brouwerijwater voor planten tijdens hittegolf

De Stella Artois brouwerij in Leuven laat haar gezuiverd afvalwater hergebruiken. Ook de provincie Vlaams-Brabant gaat in op dit aanbod en zal haar planten in het recreatiedomein in Kessel-Lo besproeien met dit brouwerijwater.

AB InBev zuivert het water uit het brouwerijproces in haar waterzuiveringsstation. Het wordt intern gebruikt voor technische toepassingen en belandt ook deels terug in de Dijle. De reden is simpel: zonder water, geen bier en het bedrijf ziet het ook als haar verantwoordelijkheid om mee zorg te dragen voor de omgeving.

Van juni tot augustus al 1 miljoen liter water voor Leuvense bomen en planten  

“Deze hittegolf en de (record)droogte in de maanden april en mei doet iedereen stilstaan bij hoe kostbaar water is. Wij recycleren water uit ons productieproces en zijn trots dat we hier steeds meer van kunnen teruggeven aan de natuur. Ons water heeft de nodige certificaten en is meteen beschikbaar. De groendienst van de Stad Leuven komt al gemiddeld 3 keer per dag langs. We vinden steeds meer partners en we zijn ook steeds bereid om te luisteren als er vraag is”,  zegt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur bij AB InBev.

Provincie opgetogen met water uit Stella Artois brouwerij

Vanaf vandaag gaat ook de provincie Vlaams-Brabant het water inzetten in haar Provinciedomein Kessel-Lo.

“Tot hiertoe kwam het water voor de planten grotendeels uit de vijvers op het provinciaal domein. Maar vanaf het moment dat er een verbod zou komen op oppompen komt dat soort bewatering in het gedrang. Daarom zijn we blij dat we gebruik kunnen maken van het brouwerijwater. Dit is een mooi voorbeeld van het duurzaam hergebruik van water”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor de provinciedomeinen.

“In deze bijzondere tijd zijn lokale groene domeinen nog meer dan anders een fijne plek om te vertoeven. We willen hier graag ons steentje bijdragen”, besluit brouwerijdirecteur Alexander Soenen.

 

Ann Schevenels

Gedeputeerde voor provinciedomeinen, Provincie Vlaams-Brabant

Laure Stuyck

External communication manager Benelux, AB InBev

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be