Provinciedomein Huizingen maakt zich op voor 11de editie van 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Het Provinciedomein Huizingen is klaar om de pelotons van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker op zaterdag 28 mei met open armen te ontvangen. Het domein is dan middagstad voor het vierdaagse fietsevenement ten voordele van kankeronderzoek, dat dit jaar aan zijn elfde editie toe is. Er valt die dag van alles te beleven voor de deelnemers en supporters.

Het Provinciedomein Huizingen is een etappe in de 1000 km voor Kom op tegen Kanker
Het Provinciedomein Huizingen is een etappe in de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

“Wij zijn fier om de deelnemers en supporters te mogen ontvangen in ons provinciedomein in Huizingen” zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor recreatie van de provincie Vlaams-Brabant. “We hopen op een massale opkomst en we zijn er zeker van dat alle supporters de renners warm zullen ontvangen. De 1000 km voor Kom op tegen Kanker, dat is het warmste evenement van het jaar en ligt ons nauw aan het hart.”

Twee eigen teams van de provincie Vlaams-Brabant fietsen mee met de 1000 km. ​
Er worden acties gehouden om zoveel mogelijk centen in te zamelen: Provincie Vlaams Brabant | 1000 km voor Kom op tegen Kanker (de1000km.be)

Ook de provincie Vlaams-Brabant fietst mee tijdens de 1000 km voor Kom op tegen Kanker
Ook de provincie Vlaams-Brabant fietst mee tijdens de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

“De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker wordt, na twee coronajaren, een echte feesteditie. Daar zullen de inwoners van Huizingen zeker toe bijdragen. We zijn ervan overtuigd dat hun ontvangst de deelnemers van de 1000 km kippenvel zal bezorgen”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Provinciedomein Huizingen middagstad van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Het Provinciedomein Huizingen zal, met de steun van de gemeente Beersel, de 1000 km-karavaan op zaterdag 28 mei met open armen ontvangen. Met een erehaag en een evenementenzone vol animatie tonen de provincie en de gemeente hun hart voor de deelnemers en Kom op tegen Kanker.

Evenementendorp op het provinciedomein
In het evenementendorp op het provinciedomein zullen doorlopend activiteiten plaatsvinden. ​
De KetnetBand geeft om 10.30 uur de aftrap voor een sportieve familiedag. Doorlopend is er kinderanimatie door de Kleine Chef. Verder kan men genieten van optredens van wandelorkest Die Verdammte Spielerei en de steltenlopers van Cirkus in Beweging.

Warmste Erehaag
Gedeputeerde Ann Schevenels en burgemeester Hugo Vandaele gaan de uitdaging aan om in hun middagstad de Warmste Erehaag te vormen. Provinciedomein Huizingen en de gemeente Beersel willen graag winnen en roepen iedereen op om vanaf 11.15 uur te verzamelen en zo de Warmste Erehaag te vormen. ​
Iedere supporter in de erehaag krijgt een gratis fietsbel om de fietsers aan te moedigen. De bellen worden uitgedeeld door het Koninklijk Toneelgezelschap Weredi uit Lot. De muziek in de Warmste Erehaag wordt verzorgd door de madammen van Cirkus in Beweging en door DJ Nico. Als alle renners vertrokken zijn, sluit de Guy Swinnen Band de dag in schoonheid af.

“We vonden het heel belangrijk om bij dit project ook onze Beerselse basisscholen te betrekken, om zo dit thema ook in de klas bespreekbaar te maken. De Beerselse scholen versierden spandoeken die een mooi plekje krijgen in de erehaag. De klas met de meest creatieve spandoek wint een originele klastuitstap. Ook willen we zoveel mogelijk Beerselaars oproepen om vanaf 10 uur mee de fietsers aan te moedigen en zo samen de warmste erehaag van Vlaanderen te vormen.”, zegt Jo Vander Meylen, Beersels schepen van onderwijs.

 

Samen trappen tegen kanker

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker wordt gereden van donderdag 26 mei tot en met zondag 29 mei. Het hemelvaartweekend is al enkele jaren het weekend waarop enkele duizenden dapperen fietsen ten voordele van de strijd tegen kanker. Elk deelnemend team zamelt in aanloop naar het evenement minstens 5.500 euro in voor kankeronderzoek.

Het sportieve concept van de 1000 km

De totale afstand, 1000 km, wordt gereden in vier dagen en onderverdeeld in acht ritten van 125 km. Elke dag een lus van 250 km. Elke ochtend fietsen de pelotons vanuit de Nekkerhal in Mechelen naar een middagstad. En in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. De middagsteden zijn dit jaar Boom (26 mei), Sint-Truiden (27 mei), Huizingen (28 mei) en Aalter (29 mei).

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Vormt men een team op z’n eentje, dan rijdt men de acht ritten. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen zij de etappes onder elkaar. Elk team bestaat uit maximum acht fietsers. Voor iedere renner is er een gepaste snelheid. De fietser kiest om aan te sluiten bij het peloton waarvan de gemiddelde snelheid hem/haar het beste ligt: 24km/u, 27km/u en 30km/u. ​
De sportieve organisatie van de vierdaagse is in handen van Flanders Classic.

Speciale elfde editie

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is aan zijn elfde editie toe. Door corona kon het fietsevent twee jaar na elkaar niet georganiseerd worden. Het enthousiasme om weer te fietsen is dus groot.

 

De 1000 km: samen trappen tegen kanker en voor kankeronderzoek

Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. ​

Meer info: 1000 km voor Kom op tegen Kanker | Trap mee tegen kanker (de1000km.be)

Ann Schevenels

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Jo Vander Meylen

Burgemeester, Gemeente Beersel

Karen Vandenplas

Pers- en communicatiemanager, Kom Op Tegen Kanker

Pieter Vandeperre

Evenementen, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be