Provincie zet sterk in op innovatie
5 vernieuwende projecten krijgen samen 724.542 euro
.png)
De provincie Vlaams-Brabant zet sterk in op innovatie. Smart Hub Vlaams-Brabant kent jaarlijks subsidies toe aan veelbelovende innovatieprojecten. Dit jaar werd een bedrag van 724.542 euro toegekend aan vijf projecten, elk gericht op het bieden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid, voeding, cleantech en logistiek.
“Innoveren is van cruciaal belang. Onze wereld verandert in een razendsnel tempo en we worden geconfronteerd met tal van uitdagingen. Als provincie moeten we flexibel zijn om deze het hoofd te bieden. Door te innoveren zorgen we ervoor dat onze economie veerkrachtig blijft. Innovatie is echter geen soloproject. Door subsidies uitsluitend toe te kennen aan projecten waarin kennisinstellingen, bedrijven, overheden en andere organisaties samenwerken, bevorderen we de opbouw van krachtige innovatieve ecosystemen. Zo versterken we de kennisregio Vlaams-Brabant,” zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor economie.
Op 14 maart werden 5 innovatieve projecten voorgesteld die financiële steun kregen van de provincie:
.png)
‘Braekbant Grizit’ over digitale ondersteuning van het smeren van machines van Grizit en Delta, samen met Comate (124.893 euro)
Het manueel smeren van machines, zoals het vandaag gebeurt, zorgt voor verspilling en soms schade aan de machines. Maar het kan ook digitaal: met een intelligente smeernippel op de machine, die koppelt met een speciale smeerkop met vet, op zijn beurt verbonden via het internet met een software platform. Hiermee wordt altijd met het juiste type vet, de juiste hoeveelheid, op de juiste tijdstippen gesmeerd. En iedereen kan het volgen. Een langere levensduur van machines is hiermee gegarandeerd.
Aanvrager Grizit uit Herent heeft dit al in een prototype, dat volop getest wordt. Maar voor een brede internationale uitrol moet het veel robuuster en zonder fouten.
Het moet ook op grote schaal lokaal geassembleerd kunnen worden met een AI-geassisteerde Lightguide-techniek bij het maatwerkbedrijf Delta uit Tienen. Comate doet mee de engineering.
Colruyt Group Technics test deze toepassing binnen haar machinepark in diverse afdelingen. De resultaten die geboekt worden, zijn alvast veelbelovend.
“Als groot bedrijf vinden we het belangrijk om jonge, lokale bedrijven de hand te reiken. En samen aan de slag te gaan rond duurzaamheid, innovatie en kennisdeling. Innovatie en hoogtechnologische ontwikkelingen zijn bovendien speerpunten van de economie in Vlaams-Brabant. Op dat vlak zijn we een bondgenoot van onze provincie”, aldus Bart Bosmans van Colruyt Group Technics.

‘MicrobeSpotter’ over versnelling van urinewegtesten van KU Leuven-VIB, Comate en imec (149.786,60 euro)
400.000 mensen gaan jaarlijks naar een Vlaamse huisarts met een urineweginfectie. De test duurt 2 tot 4 dagen. Dit is te lang en daarom wordt al dadelijk op goed geluk een breed spectrum antibioticum gegeven. Onoordeelkundig gebruik van antibiotica en alsmaar oprukkende resistentie is het gevolg.
De doelstelling van het project is om de trage testen bij de centrale klinische labs drastisch te versnellen tot 2 à 3 uur, drastisch te verkleinen op een geminiaturiseerde petriplaat en met AI-beeldanalyse tot bij de huisarts te brengen. Hiervoor wordt de microbiologische kennis van KULeuven-VIB gecombineerd met de innovatieve microscoopchip van imec, productontwikkeling van en expertise in huisartsengeneeskunde aan KULeuven-ACHG.
Het resultaat zal een snelle precisiediagnostiek zijn, met een sterk verkleinde ecologische voetafdruk. Deze test kan aangepast worden voor heel wat toekomstige toepassingen voor microbiële diagnostiek bij andere infecties of in de voedingsindustrie.
‘Precision Transport Logistics Gateway’ voor een transport van gespecialiseerde medische producten op maat van Air Cargo Belgium, Pharma.aero samen met Brussel Airport Company en PwC (149.862,50 euro)
Volledig nieuwe gepersonaliseerde therapieën in kleine hoeveelheden voor kankerbehandeling en weesziekten vereisen een totaal nieuwe logistieke aanpak. Ze worden niet in massa op paletten vervoerd maar in individuele kleine pakjes. Ze moeten vervoerd worden onder heel strikte temperatuuromstandigheden en vaak onder heel hoge tijdsdruk. Vaak zijn dat goederen die ook nog als gevaarlijke goederen, omwille van radioactiviteit of chemische receptuur of bewaaromstandigheden, bestempeld worden.
Air Cargo Belgium en partners gaan een volledig op maat gemaakte logistieke keten ontwikkelen die aansluit op de hoge eisen van vervoer van deze gepersonaliseerde therapieën (ATMP of Advanced Therapy Medicinal Products). Met UZ Leuven is er een toonaangevende kennisactor in deze nieuwe tak van de geneeskunde in onze regio die ook actief betrokken is in dit strategische project.
Met dit project wordt een volledige nieuwe set van standaarden, protocollen, innovatieve track&trace oplossingen ontwikkeld om deze producten op ideale manier van producent naar patiënt te vervoeren.
Resultaat van dit alles: Brussels Airport versterkt hiermee zijn positie als Preferred Pharma Gateway in Europa. Vele investeringen in de luchthaven worden verwacht van deze nieuwe reuzensprong in de pharma.
SpeechRetriever met innovatieve gehoortesten van Brainphonics, KU Leuven, u.sentric, samen met Consortium hoorcentra en imec-istart (150.000 euro)
Iedereen kent wel de gehoortesten waarbij je je hand moet opsteken als je de pieptoon hoort. Deze testen zijn niet evident voor sommige personen, zoals kinderen of oudere personen. Bij deze laatsten is er een bewezen link tussen gehoorverlies en het risico op dementie.
Een nieuwe, automatische gehoortest van Brainphonics op basis van film en hersengolfmetingen werd al in het UZ Leuven gevalideerd. Het zou echter ook een grote meerwaarde kunnen bieden in de eerstelijnszorg in hoorcentra, waar veel gehoortests manueel worden afgenomen.
Het project beoogt een vereenvoudigde, klantvriendelijke versie van deze technologie om automatisch en objectief spraakverstaan op te meten bij audiologen en hoorcentra.
Visvoeding met gekweekte viscellen van Fishway en KU Leuven (150.000 euro)
De bevolking groeit en daarmee stijgt de vraag naar eiwitrijk voedsel zoals vis. Door overbevissing zijn de visbestanden wereldwijd sterk aangetast en de oceanen kunnen deze toenemende vraag niet goed opvangen.
Fishway biedt een innovatief alternatief met gekweekte viscellen. Ze willen biomassa leveren met dezelfde voedingswaarde als traditionele vis, maar zonder schadelijke stoffen zoals microplastics en zware metalen. Deze biomassa kan worden gebruikt om voedingsproducten te verrijken met dierlijke eiwitten en vetzuren, gericht op markten zoals vleesvervangers, baby- en dierenvoeding.
Tijdens dit project ontwikkelt Fishway, samen met KULeuven, nieuwe cellijnen uit killivis en zebravis, soorten waarover KULeuven veel kennis heeft.
Meer info over het subsidiereglement: www.vlaamsbrabant.be/innovatie
Gunther Coppens
Pierre Faché
Frank Ilsbroux