Skip to Content
Provincie zet in op waardevolle en groene begraafplaatsen

Provincie zet in op waardevolle en groene begraafplaatsen

De provincie Vlaams-Brabant is begaan met de laatste rustplaats van haar inwoners. Zo geeft de provincie subsidies aan gemeenten die hun begraafplaatsen willen vergroenen en onderhouden zonder pesticiden. Daarnaast wil ze waardevol erfgoed op begraafplaatsen voor het nageslacht bewaren door de inzet van expertise door Monumentenwacht en door subsidies voor het beheer en onderhoud.

Meer groen op begraafplaatsen goed voor mens en natuur

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt gemeenten die het groenonderhoud van hun begraafplaatsen milieuvriendelijker maken. Zo verloopt het groenonderhoud er voortaan zonder pesticiden en worden er streekeigen planten aangeplant die bijen en vlinders aantrekken.

De provincie spoort gemeenten met subsidies aan om hun begraafplaatsen groen te kleuren en de natuur zo dichterbij de Vlaams-Brabander te brengen. Al die kleine groene oases brengen niet alleen tot rust, ze zijn ook goed voor de gezondheid. Bovendien zijn het stapstenen voor planten en dieren naar grotere natuurgebieden.

Voorbeelden van vergroening van begraafplaatsen zijn die van Lot (Beersel), Ourodenberg (Aarschot), Schaffen-Vleugt (Diest), Diest-Centrum en Drogenbos.
 

Waardevol erfgoed op begraafplaatsen bewaren voor het nageslacht

De provincie Vlaams-Brabant zet sterk in op de preventieve zorg voor het niet-beschermd waardevol erfgoed op kerkhoven en begraafplaatsen. Om een zinvol en duurzaam beheer van dat lokaal funerair erfgoed te stimuleren ondersteunt de provincie openbaren besturen met gespecialiseerd advies en subsidies .

De duurzame omgang met het funerair erfgoed op kerkhoven en begraafplaatsen kent sinds enkele jaren een positieve kentering, zichtbaar in vele projecten van erkenning, inventarisatie, onderhoud en publieksdeling in Vlaams-Brabant.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt gemeenten bij de inventarisatie van een lijst van graftekens van lokaal belang.
De eigenaar of de houder van de zakelijke rechten kan voor deze graftekens een erkenning als waardevol aanvragen.

Door een erkenning als waardevol kan men voor dit erfgoed advies en expertise van Monumentenwacht Vlaams-Brabant en de financiële ondersteuning van de provincie krijgen voor de opmaak van de inventaris en voor het onderhoud- en instandhoudingswerken van zowel de structurerende elementen van de begraafplaats, zoals een calvariekruis, een kerkhofmuur of een dodenhuisje, als de individuele graftekens.

Zo krijgen begraafplaatsen in Aarschot, Asse, Bekkevoort, Beersel, Bever, Glabbeek, Herne, Hoegaarden, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Leuven, Londerzeel, Lubbeek, Meise, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Tielt-Winge en Vilvoorde onderhoudssubsidies (voor concrete info over deze begraafplaatsen: zie bijlage).

Daarnaast stimuleert de provincie Vlaams-Brabant de gemeenten om het landschappelijke aspect mee op te nemen in de beheersmaatregelen en te bekijken hoe deze bijvoorbeeld als parkbegraafplaats kan ingericht en ontsloten worden, zoals in Groot-Bijgaarden (Dilbeek) en Londerzeel-Sint-Jozef.

Om lokale overheden, kerkfabrieken en erfgoedactoren te begeleiden bij deze uitdaging gaf de provincie het draaiboek ‘Inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant’ uit. (zie bijlage)
Dat is het geval voor projecten in Asse, Bertem, Hoegaarden, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Liedekerke, Londerzeel en Meise (zie bijlage).

 

 

Contacteer ons
Tom Dehaene Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant
Bart Nevens Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant
Dominique Stels Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant
Frank Ilsbroux Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant
Tom Dehaene Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant
Bart Nevens Gedeputeerde voor leefmilieu, Provincie Vlaams-Brabant
Dominique Stels Dienst erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant
Frank Ilsbroux Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant
Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creƫert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Provincie Vlaams-Brabant
Provincieplein 1
3010 Leuven