Provincie zet in op waardevolle en groene begraafplaatsen

De provincie Vlaams-Brabant is begaan met de laatste rustplaats van haar inwoners. Zo geeft de provincie subsidies aan gemeenten die hun begraafplaatsen willen vergroenen en onderhouden zonder pesticiden. Daarnaast wil ze waardevol erfgoed op begraafplaatsen voor het nageslacht bewaren via erkenning en subsidies voor onderhoud. Dit jaar krijgen begraafplaatsen die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig houden, extra aandacht.

Meer groen op begraafplaatsen goed voor mens en natuur

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt gemeenten die het groenonderhoud van hun begraafplaatsen milieuvriendelijker maken. Zo verloopt het groenonderhoud er voortaan zonder pesticiden en worden er streekeigen planten aangeplant die bijen en vlinders aantrekken.

'We sporen gemeenten met subsidies aan om hun begraafplaatsen groen te kleuren en de natuur zo dichterbij de Vlaams-Brabander te brengen in onze dichtbebouwde provincie',  zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Al die kleine groene oases brengen ons niet alleen tot rust en zijn goed voor onze gezondheid, het zijn ook stapstenen voor planten en dieren naar grotere natuurgebieden. Bovendien beschermen we ons met natuurlijke inrichtingen, hoe klein ook, tegen de gevolgen van de klimaatverandering zoals overstromingen’.

Voorbeelden van vergroening van begraafplaatsen zijn die van Lot (Beersel), Ourodenberg (Aarschot), Schaffen-Vleugt (Diest), Diest-Centrum en Drogenbos.

Waardevol erfgoed op begraafplaatsen beheren voor het nageslacht

De provincie Vlaams-Brabant zet sterk in op de preventieve zorg voor het erfgoed op kerkhoven en begraafplaatsen. Om een zinvol en duurzaam beheer van dat lokaal funerair erfgoed te stimuleren biedt ze advies, ondersteuning, subsidiëring en expertise aan.

‘De duurzame omgang met het funerair erfgoed op kerkhoven en begraafplaatsen kent sinds enkele jaren een positieve kentering, zichtbaar in vele projecten van erkenning, inventarisatie, onderhoud en publieksdeling in Vlaams-Brabant’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt gemeenten bij de opstelling van een lijst van graftekens van lokaal belang.
De eigenaar of de houder van de zakelijke rechten kan voor deze graftekens een erkenning als waardevol aanvragen.

Door een erkenning als waardevol kan men voor dit erfgoed advies en expertise van Monumentenwacht Vlaams-Brabant en de financiële ondersteuning van de provincie krijgen voor de opmaak van de inventaris en voor het onderhoud- en instandhoudingswerken van zowel de structurerende elementen van de begraafplaats, zoals een calvariekruis, een kerkhofmuur of een dodenhuisje, als de individuele graftekens.

Zo krijgen begraafplaatsen in Aarschot, Bekkevoort, Beersel, Bever, Glabbeek, Leuven, Lubbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat en Tielt-Winge onderhoudssubsidies (zie bijlage).

Daarnaast stimuleert de provincie Vlaams-Brabant de gemeenten om het landschappelijke aspect mee op te nemen in de beheersmaatregelen en te bekijken hoe deze bijvoorbeeld als parkbegraafplaats kan ingericht en ontsloten worden, zoals in Groot-Bijgaarden (Dilbeek) en Londerzeel-Sint-Jozef.

Om lokale overheden, kerkfabrieken en erfgoedactoren te begeleiden bij deze uitdaging gaf de provincie het draaiboek ‘Inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant’ uit. (zie bijlage)

 

Extra aandacht voor begraafplaatsen Eerste Wereldoorlog

‘Speciaal voor dit jaar, naar aanleiding van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog, geven we een subsidie aan onroerende erfgoedinitiatieven die de herinnering aan de ‘Groote Oorlog’ levendig houden. Zij brengen op een duurzame en historisch onderbouwde manier WOI-gerelateerde gebeurtenissen, personen en plaatsen, waaronder begraafplaatsen, betekenisvol onder de aandacht’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Dat is het geval voor projecten in Asse, Bertem, Hoegaarden, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Liedekerke, Londerzeel en Meise (zie bijlage).

‘Ook vanuit de natuurwerking, hebben we, samen met het Regionaal Landschap Dijleland, in Haacht  een herdenkingsbos ingericht’, besluit gedeputeerde Tie Roefs. ‘Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog houdt het herdenkingsbos de herinnering aan de oorlog levend. Het is gemengd loofbos met een zeer gevarieerde bosrand’.

 

Brochure over vergroening begraafplaatsen

PDF - 421 Kb

Brochure over funerair erfgoed

PDF - 4.8 Mb

Begraafplaatsen-erfgoed-onderhoud.docx

DOCX - 71 Kb

Begraafplaatsen-erfgoed-WOI.docx

DOCX - 72 Kb

Tom Dehaene

Gedeputeerde voor erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Tie Roefs

Gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid, Provincie Vlaams Brabant

Dominique Stels

Communicatie Erfgoed, Provincie Vlaams Brabant

Dirk Buysse

Dienst leefmilieu, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be