Provincie zet in op kennis van het Nederlands
40.145 euro voor taalstimulerende projecten
De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt met in totaal 40.145 euro 11 taalstimulerende projecten. Het gaat over de start van Leeshelden in Asse, Beersel, Diest, Halle, Keerbergen, Merchtem, Rotselaar en Steenokkerzeel en drie andere projecten, Wadde van Eureka en Fietsvrienden van stad Halle en Mobiel 21.
"Met deze subsidies ondersteunen we organisaties die anderstaligen helpen bij hun leerproces van het Nederlands als vreemde taal. Gemeenten, scholen, vzw’s en feitelijke organisaties kunnen voor hun taalstimulerend project een subsidie aanvragen van maximum 15.000 euro", zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor het Vlaams karakter.
Anders- en meertaligheid is voor steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant een realiteit. In Vlaanderen is kennis van het Nederlands voor anderstaligen van essentieel belang voor een goede integratie in de lokale gemeenschap.
Overzicht van de goedgekeurde projecten:
- In de gemeenten Asse, Beersel, Diest, Halle, Keerbergen, Merchtem, Rotselaar en Steenokkerzeel wordt het project Leeshelden opgestart.
Elk initiatief krijgt 1.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
Leeshelden heeft als doel de leesachterstand van leerlingen uit het 2de en 3de leerjaar aan te pakken door hun leesmotivatie te verhogen. Lokale scholen werken hiervoor samen met de bibliotheek. Via deze samenwerking kunnen leerlingen met een leesproblematiek in de bibliotheek een reeks leessessies volgen.
- ‘Wadde’ van vzw Eureka KAVI (12.250 euro)
Eureka gaat aan de slag met een 20-tal leerlingen uit het eerste middelbaar. De leerlingen hebben met elkaar gemeen dat ze een tekort hebben aan een basiskennis Nederlands die een rem vormt op hun schoolse en verdere ontwikkeling. Samen met een taalcoach gaan ze wekelijks gedurende twee uren hun Nederlands bevorderen.
- ‘Fietsvrienden OKAN’ van vzw Mobiel 21 (14.895 euro)
Mobiel 21 organiseert, in samenwerking met de stad Leuven, reeds 5 jaar fietslessen voor de OKAN-leerlingen van de 3 Leuvense OKAN-scholen: GO! Campus Redingenhof, Sint-Albertuscollege Haasrode en Heilig-Hart Kessel-Lo.
Ook in 2023 komen er fietslessen voor een 40-tal jongeren. Mobiel 21 zet in op het fietsen op straat en het begrijpen van de verkeersregels. Ze ontwikkelen een aantrekkelijk lessenpakket en bieden extra oefenkansen Nederlands aan na de fietslessen.
- ‘Fietsvrienden Halle’ van de stad Halle (1.000 euro)
Dit project richt zich, voor de tweede keer, tot inwoners uit Halle die Nederlands wensen te oefenen via sport en beleving. De deelnemers aan de fietslessen, de deelnemers aan de maandelijks begeleide fietstochten en ook andere anderstaligen met taalniveau 1.2 zijn welkom. Deze anderstalige deelnemers worden elk gekoppeld aan een lokale Nederlandstalige vrijwilliger om samen te fietsen en op een informele manier het Nederlands te oefenen.
Gunther Coppens
Sarah Wyndaele
Frank Ilsbroux