Provincie zet in op ‘Boeren met Klasse’

Verhoogde subsidies en coronasteun

De provincie Vlaams-Brabant verhoogt de subsidies voor bedrijven uit het netwerk ‘Boeren met Klasse’ met 50 procent. Ook geeft ze deze land- en tuinbouwers een forfaitair bedrag als steun om de negatieve gevolgen van de coronacrisis te verminderen. ‘Boeren met Klasse’ wil de kloof tussen producenten en consumenten verkleinen door bezoeken aan een boerderij te organiseren. Momenteel zijn 103 bedrijven actief in dit netwerk.

“Door land- en tuinbouwbedrijven te bezoeken leren kinderen, maar ook volwassenen, hoe het echt werkt”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Vroeger was deze band veel sterker. Niet iedereen weet nog waar ons voedsel vandaan komt.

Coronasteun voor Boeren met Klasse

Door corona konden de bedrijven deze maanden bezoekers niet rondleiden. Nochtans hebben ze vaak investeringen gedaan om mensen te ontvangen.

“Daarom kunnen de bedrijven rekenen op een forfaitair bedrag van 200 euro of 400 euro naargelang. Het aantal bezoeken in dezelfde periode vorig jaar”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

Het steunpunt Korte Keten ontwikkelt een draaiboek om educatieve activiteiten op de boerderij coronabestendig te organiseren zodra dat weer mag.

Boeren met Klasse is succes

Het voorbije decennium bleek ‘Boeren met Klasse’ een echte succesformule. Momenteel zijn er 103 land- en tuinbouwbedrijven actief in het netwerk. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010.

Elk jaar zijn er nieuwe bezoekboerderijen die tot het netwerk toetreden.
De 9 nieuwe bezoekboerderijen van dit jaar zijn:
•    De kleur van hier en nu, Oosthoekstraat 11 in Dilbeek
•    Bouvardiakwekerij Du Bois,  Jozef Mertensstraat 63 in Dilbeek
•    Boerderij Huppeldepup, Warandestraat 48 in Grimbergen
•    Anthuriumkwekerij AnthurMiddendorp, Molenweg 11 in Herent
•    Prinsheerlijke Aardbeien, Trieststraat 40 in Kapelle-op-den-Bos
•    De Vaerendriesch, Vaanstraat 79 in Kortenaken
•    Schapenmelkerij ’t Galgenveld, Rechtestraat 38 in Erps-Kwerps (Kortenberg)
•    Druiven Dewit, Brusselsesteenweg 262 in Overijse
•    Hof Te Berchemveld, Brabantsebaan 375A in Sint-Pieters-Leeuw

“In totaal maakten tot nu toe al 222.500 kinderen en volwassenen op deze manier kennis met de boerenstiel. Om het netwerk te promoten, maken  we elk jaar een geüpdatete uitklapbare overzichtskaart die verdeeld wordt in scholen en toeristische infokantoren”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

 

Monique Swinnen

Gedeputeerde voor land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams-Brabant

Henk Daenen

Dienst land- en tuinbouw, Provincie Vlaams-Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

[email protected]

www.vlaamsbrabant.be