Provincie zet in op arbeidsmatige activiteiten
Sinds 1 januari is er een nieuw provinciaal arbeidszorgbeleid. De provincie financiert en begeleidt nu 31 Vlaams-Brabantse organisaties die arbeidsmatige activiteiten begeleiden.
Mede dankzij de provincie en haar rol in de Rondetafel arbeidszorg beantwoordde de Vlaamse overheid de jarenlange vraag naar erkenning en financiering van arbeidszorg met het decreet en uitvoeringsbesluit ‘werk- en zorgtrajecten’ Het bood een nieuw beleidskader voor arbeidsmatige activiteiten (AMA) en activeringstrajecten.
Het provinciale beleid moest worden afgestemd op deze nieuwe Vlaamse context. Het subsidiereglement arbeidszorg dat liep van 2010 tot 2018 werd vervangen door een nieuw reglement voor de financiering van de werkpost van begeleiders arbeidsmatige activiteiten. Dit nieuwe reglement werd goedgekeurd op 9 juni 2018 en trad voor de eerste maal in werking op 1 januari 2019.
“Na 10 jaar onze schouders onder de arbeidszorg in Vlaams-Brabant gezet te hebben, konden we met een gerust gemoed ons beleid overdragen aan Vlaanderen”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Omdat we het belangrijk vinden dat mensen die niet, nog niet of niet meer aan het werk kunnen in een betaalde baan, zich toch nuttig maken en voelen voor de maatschappij blijven we arbeidszorg, in een gewijzigde vorm, steunen. We laten mensen die in een arbeidszorginitiatief werken intensief begeleiden”.
Sinds 1 januari ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant organisaties die arbeidsmatige activiteiten (AMA) begeleiden.
31 Vlaams-Brabantse AMA-begeleidingsorganisaties kregen een subsidie.
Het gaat om De Ruimtevaart uit Leuven, Hestia uit Tienen, Alexianen Zorggroep Tienen PZ, Zonnelied - Werkburo BHV uit Roosdaal, De Okkernoot uit Halle, SPIT Tewerkstelling uit Leuven, Haacht en Overijse, Televil uit Vilvoorde, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Opwijk en Halle, Mivavil uit Vilvoorde, Huis in de Stad uit Tienen, Wonen en Werken Tewerkstelling uit Leuven en Herent, VELO uit Leuven, Hejmen - Den Travak uit Leuven, De Vlaspit uit Scherpenheuvel-Zichem, OCMW Halle, De Winning Maatwerk uit Kortenaken, Oostrem - Werkburo Leuven, De Kringwinkel Hageland uit Aarschot, Diest en Tienen, UPC St.-Kamillus - ’t Collectief uit Leuven, Zonnestraal uit Lennik, Pro Natura sociale werkplaats uit Roosdaal, Begeleid Wonen Leuven, MeeGaan uit Herne, Wortels uit Diest, Emino uit Bierbeek, Den Diepen Boomgaard uit Grimbergen, Delta uit Tienen, De Raster uit Grimbergen, BW De Linde uit Diest, Maatwerkbedrijf BWB uit Londerzeel, ECHO Walden uit Bierbeek en Groep INTRO uit Brussel, Halle, Vilvoorde, Asse en Liedekerke.
In Vlaams-Brabant zijn er momenteel 269 AMA-medewerkers aan de slag.
Naast de werkpost financiering ondersteunt de provincie Vlaams-Brabant de AMA-begeleiders uit de regio ook inhoudelijk via een Provinciaal AMA Samenwerkingsverband.
Dit samenwerkingsverband is samengesteld uit 4 verschillende organisaties uit de voor arbeidszorg belangrijkste sectoren: het Werkburo voor de sector personen met een handicap, SPIT voor de sector sociale economie en Hestia voor de sector geestelijke gezondheidszorg.
De dienst voor bemiddeling van mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen naar een gepaste job, GTB, maakt eveneens deel uit van het Provinciaal AMA Samenwerkingsverband omdat zij binnen het provinciale AMA-beleid fungeert als belangrijke toeleider. Ook de andere 3 partners van het samenwerkingsverband voeren zo elk een aantal opdrachten uit ter ondersteuning van de AMA-begeleidingsorganisaties.
“Op die manier proberen we samen een aantal leemtes in het Vlaamse beleid, zoals versnippering, onderfinanciering, geen toeleiding en weinig stimulansen voor sector overschrijdend werken, weg te werken”, besluit gedeputeerde Ann Schevenels.