Provincie zet extra in op kennis van het Nederlands en maakt 43.000 euro vrij

De provincie Vlaams-Brabant besliste op 4 juli om in totaal 42.955,75 euro subsidie toe te kennen aan zeven taalstimulerende projecten.

"Met deze subsidies ondersteunen we organisaties die anderstaligen helpen bij hun leerproces van het Nederlands als vreemde taal. Gemeenten, scholen, vzw’s en feitelijke organisaties kunnen voor hun taalstimulerend project een subsidie aanvragen van maximum 15.000 euro", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor het Vlaams karakter.

Anders- en meertaligheid is voor steeds meer inwoners van Vlaams-Brabant een realiteit. In Vlaanderen is kennis van het Nederlands voor anderstaligen van essentieel belang voor een goede integratie in de lokale gemeenschap.

"In Vlaams-Brabant zijn er heel wat initiatieven die het Nederlands bij anderstaligen ondersteunen: taalkampen voor kinderen, extra lessen Nederlands, babbelcafé’s en voorleesprojecten", verduidelijkt Bart Nevens. "En we geven zeer graag nog meer initiatieven een duwtje in de rug, want een goede kennis van het Nederlands is ontzettend belangrijk om alle kansen in Vlaams-Brabant te kunnen benutten."

Overzicht van de goedgekeurde projecten

 • Vzw KANAK uit Wemmel ontvangt 5.065,75 euro voor taalactiverende en taalstimulerende vakantie voor kinderen met een maatschappelijke en taalarme achtergrond.
   
 • Arktos Vlaams-Brabant uit Leuven ontvangt 4.850 euro voor (ex-)OKAN Arktos, een project dat  praatsessies houdt en taalspelletjes speelt met OKAN- en ex-OKAN-leerlingen.
   
 • Groep INTRO vzw uit Brussel ontvangt 6.000 euro voor Vrije SpreekTijd, een project dat activiteiten, met focus op taalstimulering en verbondenheid, organiseert voor OKAN-leerlingen in Diest.
   
 • Gezinsbond Wezembeek-Oppem ontvangt 5.040 euro voor Cuisine Mundial: de wereldkeuken in het Nederlands.
   
 • Riso Vlaams-Brabant vzw uit Kessel-lo ontvangt 9.600 euro voor 10-en voor taal, een project dat taalstimulerende activiteiten organiseert voor anderstalige kleuters en hun ouders in Tienen.
   
 • BIB Wemmel ontvangt 2.400 voor Boekenstoet Wemmel, een project waarbij vrijwilligers komen voorlezen bij anderstalige gezinnen.
   
 • GO Zaventem ontvangt 10.000 euro voor Okan Start Lab, een project waarbij OKAN-leerlingen kunnen proeven van het gevarieerde aanbod vrijetijdsactiviteiten.


 

Bart Nevens

Gedeputeerde, Provincie Vlaams-Brabant

Saskia Schelfaut

bestuurssecretaris geïntegreerd beleid, Provincie Vlaams-Brabant

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke, Provincie Vlaams Brabant

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Provincie Vlaams-Brabant

#STREEKMOTOR - De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

De foto's op deze website zijn beschermd door het auteursrecht. Je mag ze vrij gebruiken om de werking van de provincie te illustreren.

Neem contact op met

Provincieplein 1 3010 Leuven

016 26 71 65

info@vlaamsbrabant.be

www.vlaamsbrabant.be